A Mastercard és a Visa  - a világ két legnagyobb elektronikus fizetési szolgáltatója és digitális fizetési vállalata - hasonlóan más részvényekhez, valamint szolgáltatásokhoz, először nagy ütést kapott, amikor a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat bevezették, valamint ahogy a gazdasági válság kezdett formát ölteni. Viszont később a karanténkorszakban felpörgött a forgalmuk, a befektetők pedig a részvényeiket is vásárolni kezdték, mivel a lezárások miatt felpörgött az online kiskereskedelem.

Az amerikai Forbes épp a felfokozott tőzsdei érdeklődés miatt megvizsgálta, hogy a kettő közül melyik lehet a jobb befektetés. Ennek alapján azt írják, hogy az árfolyam-nyereség arány felől közelítve a kérdést a Mastercard esetében 39, míg a Visánál 35 a P/E ráta, ami azt jelenti, hogy egy dollár mastercard osjövedelemért 39 dollárt kell fizetni. Míg a Visa esetében ez csak 35 dollárt jelent. Az előbbi így nagyjából 11 százalékkal drágább befektetés, mint a Visa.

Bár elsőre így vonzóbb lehet az utóbbi kibocsátó, de a lap arra is felhívja a figyelmet, hogy a Mastercard átlagos bevételnövekedése 2015 és 2019 között 14,9 százalék volt, szemben a Visa 13,4 százalékával. Ha csak az elmúlt 2 évre nézzük, azt találjuk, hogy a Mastercard 16,3 százalékra gyorsította növekedését, míg a Visa 11,8 százalékra lassult.

A világ két legnagyobb digitális fizetési vállalata hamarosan új és komoly versenytársat kap: az Európai Unió egy helyi szolgáltató létrehozását támogatja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!