Visszatért a régi őrület az USA-ban - százmilliókat költenek

A jelek szerint az amerikai befektetők ismét fantáziát látnak az egyik legkockázatosabb szektorban, idén már 725 millió dollár értékben jegyeztek biotechnológiai részvényeket.
NAPI, 2013. május 28. kedd, 15:52

A nagy tőzsdei áremelkedés meghozta a kockázatkedvelő befektetők étvágyát, s ismét nagy kedvvel vásárolnak a rendkívül kockázatosnak tekintett biotechnológiai cégek részvényeiből - írja a Financial Times. Az Egyesült Államokban idén eddig 725 millió dollár értékben bocsátott ki részvényeket 10 biotechnológiai cég, ezzel az amerikai IPO (első nyilvános kibocsátás) piacból mintegy 14 százalékos részt hasítottak ki maguknak.

A megnövekedett érdeklődés jól jön a cégeknek, mivel ezek a társaságok az elmúlt években meglehetősen szűkösen álltak készpénz terén, a válságot követően ugyanis a befektetők sokáig nem szívesen nyújtottak hitelt a kockázatos, s stabil cash-flow-val nem rendelkező cégeknek. Az iparág kockázatosságát befektetői szempontból mi sem jelzi jobban, minthogy 10 biotechnológiai cég közül átlagosan mindössze egy szokott olyan áttörést, eredményt elérni, amely eredményeként új termék, gyógyszer kerül a piacra. Ugyanakkor ha valaki jól választ, akkor a hozam busás lehet ha sikerül időben bevásárolni egy-egy sikeres áttörést végrehajtó cég részvényeiből.

Az idei részvény kibocsátási hullámot a szektor tőzsdei képviselőinek masszív drágulása előzte meg - hívja fel a figyelmet a lap. A Nasdaq Biotech Index idén eddig 32 százalékkal emelkedett, jócskán túlszárnyalva az S&P 500-as index 16 százalékos pozitív teljesítményét, s immár dotcom lufi idején elért magasságokban tartózkodik. Kétségtelenül megfigyelhető, hogy mennyire megnőtt a befektetők kockázatvállalási hajlandósága az iparággal kapcsolatban, s ezt tovább fűti a részvények jó teljesítménye - mondta Steven Silver, az S&P Capital IQ biotechnológiai szektorelemzője.

A tranzakciók során a vásárlói oldalon hagyományos intézményi vásárlók és hedge fundok is találhatóak szép számmal, a kibocsátások lebonyolítását jellemzően kisebb, a szektorra szakosodott cégek végzik.

A megnövekedett befektetői étvágy eközben át is alakította a szektor szabályait. Eddig egy biotech cégnek a gyógyszerfejlesztés során illett már legalább részsikereket felmutatnia a tőzsdére lépés előtt, például a gyógyszer tesztelése már a klinikai fázisban kellett hogy járjon. Most azonban már a fejlesztés sokkal korábbi fázisában is eladhatóak a cégek részvényei.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK