Jelentősen megnövekedett a befektetői bizalom az európai pénzügyi szektor irányába, erre utal, hogy az amerikai pénzpiaci alapok egy év alatt közel duplázták kitettségüket az európai bankszektor felé - írja a Financial Times. Az év első felében a 10 legnagyobb amerikai pénzpiaci alap eszközeinek mintegy 15 százaléka volt allokálva európai rövid lejáratú bankbetétekbe, illetve rövid lejáratú kötvényekbe a Fitch adatai szerint. Ez 90 százalékkal magasabb a 2012 júniusában mért értéknél, amikor az európai pénzügyi rendszer közel állt az összeomláshoz - emlékeztet a lap.

Az amerikai pénzpiaci alapok tradicionálisan fontos szerepet töltenek be az európai bankok rövid lejáratú dollárforrásainak biztosításában, azonban 2011 őszén ezek az alapok drasztikusan csökkentették európai kitettségüket, s ezzel jelentős likviditási problémákat okoztak a rendszerben. A hirtelen támadt forráshiány akkor az összeomlás szélére sodorta az európai bankrendszert, a legnagyobb problémákkal a nagy francia pénzintézeteknek kellet szembenézniük. Emlékezetes, hogy 2011 őszén a világ nagy jegybankjai kétszer is összehangolt intervenciót hajtottak végre annak érdekében, hogy a hirtelen drasztikusan kiszáradó dollár likviditást pótolni tudják a világ pénzügyi rendszerében.

Martin Hansen, a Fitch elemzője szerint az alapok visszatérése a bizalom növekedésére utal, annak ellenére, hogy a hosszabb távú kilátások még mindig bizonytalannak tekinthetők az eurózónában. A mostani helyzet szerinte egy ideig új egyensúlyi állapotot jelent, az amerikai alapok kínálta likviditásra ugyanis most kisebb az igény mint korábban, az európai bankok ugyanis a válság során kénytelenek voltak más megoldásokat alkalmazni.

A növekedés egyébként ott volt a legnagyobb, ahonnan a válság során a legnagyobb ütemben tűnt el az amerikai alapok kínálta likviditás, a francia bankrendszer felé az alapok 255 százalékkal növelték kitettségüket.

A bizalom helyreállításában döntő szerepe volt Mario Draghi ECB elnök tavaly nyári beszédének, amelyben kijelentette, hogy az európai jegybank mindent szükséges lépést megtesz az euró megmentése érdekében. Az alapok európai allokációja a mostani növekedés ellenére még mindig csak fele az euróválság előtti, 2006-2011 közötti időszakban megszokott 30 százaléknak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!