A magyar cégek és magánszemélyek tulajdonában lévő OTP-részvények aránya egy év alatt 11,8 százalékról 24,5 százalékra emelkedett - derül ki a bank által pénteken közzétett tulajdonosi struktúrából. Amennyiben ehhez még hozzávesszük az államháztartás kezében lévő 0,5 százalékos, illetve a bank 1,5 százalékos tulajdonrészét, akkor már több mint 25 százaléka van a banknak magyar irányítás alatt. Legalábbis tavaly december végén ez volt a helyzet.

Ugyanakkor 2008 december végén 87,9 százalékot birtokoltak a külföldiek, akiktől elsősorban a magyar jogi személyek vásároltak. Ebben egyébként nagy szerepe lehetett magának az OTP-nek is, amely 10 százalékig vásárolta saját részvényeit, amiből azután 8,57 százalékot átadott a Molnak, amely így a harmadik legnagyobb tulajdonosa a társaságnak. A magyar jogi személyek tulajdonrésze egyébként 5,7 százalékról nőtt 15,3 százalékra egy év alatt.


Kitettek azonban magukért a magyar háziasszonyok is, akik 6,1 százalékról 9,2 százalékra növelték tulajdoni hányadukat. Érdekes az is, hogy a külföldi magánszemélyek is növelék tulajdoni hányadukat nulláról 1,3 százalékra. Ezzel párhuzamosan a külföldi jogi személyiségű társaságok részesedése 87,9 százalékról 72,2 százalékra esett vissza.

Egy biztos vásárló azonban van közöttük is. A bank a Groupama Biztosítónak adta el biztosítói üzletágát, stratégiai szövetséget kötve. Ennek keretében 8 százalékos tulajdonrészt kellett vásárolni a Groupamának, amely a legutóbbi bejelentés szerint nem állt meg ezen a szinten, hanem 9,16 százalékra növelte részesedését az OTP-ben. A második legnagyobb tulajdonos Megdet Rahimkulov 8,77 százalékkal.

(A szerző rendelkezik OTP-részvényekkel.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!