Miután a hét eleji zavargások jóval kisebb intenzitásúak voltak és nem is érték olyan váratlanul a piacokat, mint a tavalyiak, nemigen befolyásolták a forint pozícióit. Egy éve az utcai harcok hírére hirtelen 261 forintról 265-re ugrott az euró kurzusa, majd lassan, de biztosan korrigált. A török líra mozgása viszont - részben a török hadsereg kurdok elleni akcióival összefüggésben - meghatározóbbnak bizonyul. Csütörtök délelőtt ugyanakkor nem mozdult a török fizetőeszköz, és a hazai deviza is ott tartott, ahol szerda délután: az euró jegyzése 251,20, a dolláré 176,10 forintnál járt. Kolba Miklós, az ING Bank üzletkötője elmondta: az euró árfolyama szűk sávban, 251,00-251,50 között ingadozik, csendes kereskedés mellett. A jövő hét mozgalmasabb lehet, mert bár a piac jobbára 25 bázispontos kamatvágást vár a monetáris tanács hétfői ülésétől, felmerülhetnek ettől eltérő prognózisok is. Hozzátette: a hétfőn 253 felett tetőző eurókurzust nem a hazai események, hanem az magyarázta, hogy dollár jegyzése 1,23 líra fölé került. Ennek hátterében az állt, hogy a múlt pénteki jelentős tengerentúli tőzsdei esés átgyűrűzött az ázsiai piacokra, de gyengítette a feltörekvő régiók devizáit is. Nem sokkal később - a tőzsdei korrekcióval párhuzamosan - a devizaárfolyamok is visszatértek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!