Azt mondják, hogy az ostobaság definíciója az, ha újra és újra ugyanazt tesszük, de más eredményt várunk tőle. Európa (és sokan mások is) úgy érzi, hogy miután lecsökkentette a vírus terjedését, most nyugodtan feloldhatja a korlátozások nagy részét - anélkül, hogy emellett bármi mást tenne. A probléma az, hogy ha a találkozások száma ismét megugrik, ha újra sok ember lesz együtt, akkor pont az fog történni, mint előtte: felmegy a vírus reprodukciós rátája (R) egy fölé, azaz ismét elkezd terjedni - írta blogján a közgazdász.

A nyitást csakis úgy lehet meglépni, ha eközben képesek vagyunk rá, hogy az újonnan felmerülő eseteket gyorsan kiszűrjük - ehhez kell a tesztelés. Ezzel csírájában elfojtjuk a problémát - miután Magyarországon csak körülbelül minden tizedik esetet derítjük fel, így elég rossz helyzetből indulunk - jegyezte meg Zsiday.

Ennek híján viszont borítékolható az ismételt terjedés. A nyitást végrehajtó országok közül többen is már a május eleji változások hatására egy fölé ment az R, magyarul a terjedés gyorsul. És újabb lazítások jönnek folyamatosan.

Talán a legegyszerűbb megoldás az lehetne, hogy megkérünk bárkit, hogy ha lázas, hívjon fel egy számot. Kimennek hozzá a mentők vagy bárki más, és letesztelik. Ha vírusos, akkor kötelezően otthon marad két hétig az egész családjával együtt. Természetesen ezt sokan nem szeretnék, és nem biztos, hogy azonnal felhívnák a tesztelő telefonszámot. Kivéve, ha valamilyen gazdasági ösztönzőt csatolunk mellé: mondjuk, ha kiderül, hogy otthon kell maradnia, mert vírusos, akkor kap egyszeri 200 ezer forintot minden családtag után, akinek otthon kell maradnia. Máris megnőne a tesztelési kedv! A pénz természetesen csak a két hét végén kerülne kiutalásra, ha a karantén tökéletesen be lett tartva - hangzik a közgazdász javaslata.

Természetesen ez csak egy ötlet, ennél sokkal okosabban is kivitelezhető az egész, de még ez a kőbaltás módszer is jobb, mint amivel (azaz a semmivel) most próbálkozunk - állapította meg Zsiday Viktor. Ennél még egyszerűbb, ha bárki, akinek láza van, a családjával együtt otthon marad két hétig kötelezően, szintén valamilyen pénzügyi támogatás mellett.

Ha viszont nem sikerült kordában tartani a vírust, annak súlyos ára lesz. Havi 1 millió tesztelés ára, plusz pár ezer karanténos kifizetése nem lenne több mint 20 milliárd forint - ez pedig "aprópénz" az elkerülhető gazdasági károkhoz képest. Viszont amit most csinál Európa, az az ostobaság definíciója. Azt hisszük, hogy egyéb intézkedések nélkül is visszaállítható a régi élet. Ez hiú ábránd, aminek az ára újabb karantén és gazdasági leállás lehet, ami pedig sokkal többe fog kerülni, mint a széles körű tesztelés és felderítés. Érthetetlen számomra, hogy mi az elképzelés, és miben reménykednek a politikusok - írta a befektetési szakember.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!