A Napi Gazdaság hétfői számának cikke


Hatalmas felzúdulást váltott ki az iraki háború kirobbanásakor a CNN Money egyik szakértője, aki azonnal összeállította a befektetők számára a háborús portfóliót, 23 olyan cég részvényeivel feltöltve, amelyek várhatóan profitálnak majd az amerikai hadsereg ténykedéséből és az iraki újjáépítésből. A szerző már akkor elismerte, hogy a dolog etikai aspektusaival lehet ugyan probléma, de szerinte egy elemző dolga az, hogy a befektetők figyelmét jól jövedelmező befektetésekre hívja fel.


A háború első harmadának végén, 2005 novemberében elkészített kimutatása szerint bőségesen megérhette háborús részvényeket vásárolni, a mintaportfólió teljesítménye ugyanis az adott időszakban messze felülmúlta az S&P- 500-as részvényindexét. A háborús részvények teljesítménye azóta romlott ugyan, de még mindig jócskán pluszban lehet az, aki ezekre tett.


A portfólió összeállítása viszonylag egyszerűen történt, a 23 ezer dolláros induló tőkéból minden részvény vásárlására ezer dollárt költöttek. A részvényc somag 2005 novemberéig 78 százalékkal értékelődött fel, míg az S&P-500-as index ebben az időszakban "mindössze" 41 százalékkal emelkedett. Persze az általános piaci hangulattól a háborús részvények sem tudták függetleníteni magukat, a hozam azóta 50 százalékra olvadt, ez azonban még mindig kétszerese az S&P -500-as index háború kirobbanása óta produkált hozamának.


A portfólióban szereplő részvények közül a legzsírosabban a Human Genome Scienses papírjai hoztak, a részvény annak idején azért került be az összeállításba, mert lépfenefertőzés megelőzésére és kezelésére állít elő különböző készítményeket. Ugyanakkor a hasonló okok miatt bekerült Vaxgen részvényeinek árfolyama tizedére esett.


A nagy, hagyományosan a védelmi minisztérium megrendelésére dolgozó cégek, mint a Blackhawk helikopterek, a vadászrepülőgépek és a Bradley páncélosok gyártói kimondottan jól teljesítettek. Az újjáépítésben érdekelt Halliburton árfolyama is jól hozott, pedig az amerikai háborúellenes sajtó által leginkább gyűlölt cégről van szó, amelynek egyik nagytulajdonosa Dick Cheney, Bush korábbi alelnöke, aki a védelmi miniszteri posztot is betöltötte egy ideig.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!