Péntek reggel a nyitás után nem sokkal 18 918 ponton állt a BUX index, ez egy százalékkal volt alacsonyabb a csütörtöki záróértéknél. A forgalom egyelőre a Mol-papírokban kifejezetten magas, majdnem kétmilliárd forint értékben cseréltek gazdát kevesebb mint fél óra alatt.

Az olajcég részvényei 17 770 forintig szakadtak be, ez 4,1 százalékkal volt alacsonyabb a tegnapi árfolyamnál. A zuhanás oka, hogy a Dana Gas 1,675 millió darab részvényt értékesítene legfeljebb 5,5 százalékkal a tegnapi záróárfolyam alatt. A Dana részesedése 3 százalék a Molban, vagyis még az eladás után is marad 1,46 millió részvénye, emellett az anyacégének, a Crescentnek is van 3 százalékos tulajdonrésze. A tervek szerint a Dana három hónapon belül nem értékesíti fennmaradó tulajdonrészét.

A hirtelen eladás oka a Dana Gas anyagi problémáiban keresendő. Az Equilor elemzése szerint a cég bekerülési ára nagyjából 11 800 forint lehetett, 2009 májusában vehették Mol-tulajdonrészüket. Vagyis a jelenlegi áron még mindig vaskos nyereséggel szállnak ki, a társaság csütörtöki közlése szerint legfeljebb 5,5 százalékkal a tegnapi záróár alá, 17 515 forintig hajlandók lemenni az eladási árfolyamban.

A Mol mellett a többi vezető részvény jól kezdte a pénteki kereskedést, hiszen az OTP 1,3 százalékkal 4542 forintig kapaszkodott fel, míg a Magyar Telekom 408 forintos szintje két forinttal magasabb a csütörtöki záróértéknél. A gyógyszergyártók közül a Richter 0,65 százalékkal 37 330 forintig erősödött, míg az Egis 18 115 forintos jegyzése 0,1 százalékkal volt magasabb a tegnapinál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!