A főbb európai tőzsdeindexek veszteséggel zárták a hét utolsó kereskedési napját. A Dow Jones páneurópai indexe másfél, a Footsie 1,2, a CAC-40 közel 2, míg a DAX 0,1 százalékos mínuszban állt záráskor. A pénzpiaci szektor továbbra sem tud megfeledkezni a jelzálogpiaci (subprime) válságról, hiszen pénteken újabb óriásbank jelentett számottevő veszteséget a jelzálog-hátterű kötvénykereskedelme kapcsán. A Wachoviánál októberben felgyülemlő 1,1 milliárd dolláros subprime-veszteség tovább növelte a harmadik negyedévben bejelentett 1,3 milliárd dolláros bukást. A befektetők Európában leginkább a Royal Bank of Scotlandet és a Barclayst nézték ferde szemmel, és attól való félelmükben, hogy a két nagybank esetleg hasonló rossz hírekkel szolgálhat, mint tengerentúli szektortársaik, megvonták a bizalmukat a papíroktól. Mind a Barclayst, mind az RBS-t 2,5 százalékkal jegyezték alacsonyabban a londoni tőzsdén, míg az elmúlt hónap során mindkét pénzintézet részvényei 25 százalékot veszítettek az árfolyamukból. A frankfurti tőzsdét az Allianz vártnál sokkal jobb harmadik negyedéves eredménye hozta némi lendületbe, a profit ugyanis az általa tulajdonolt Dresdner Bank vészterhes teljesítménye ellenére is meghaladta az elemzők jóslatait. Az Allianz 21 százalékkal tudta növelni a nettó nyereségét az előző év azonos időszakával szemben, még úgy is, hogy a Dresdner üzemi profitja tényleg beszakadt, 80 százalékkal esett kereskedési veszteségek és leírások miatt. Az Allianz jegyzése a másodpiaci félelmek miatt 14 százalékkal alacsonyabb lett az elmúlt hónap során, ám ma megmenekült a pénzpiaci szektor elleni rohamtól, mindössze 0,1 százalékos árfolyam-vesztéssel zárva a napot. A technológiai szektor is jelentős veszteségek elé nézett azt követően, hogy a Cisco csütörtöki jelentése után pénteken a Qualcomm is borús kilátásokkal riogatta a befektetőket. A mobiltelefonokban használatos chipeket gyártó Qualcomm jelentésében a várnál alacsonyabb kézikészülék-eladásokkal és a lehetőségekhez képest alacsony telefonárakkal indokolta a kiesett nyereséget, ezzel a mélybe taszította legnagyobb partnerét a Nokiát is, amely 3,3 százalékot veszített pénteken.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!