Így kaphatnak milliókat a budapestiek

Bár mindössze 11, a fővárosi cégek számára hozzáférhető pályázati kiírás található az Új Széchenyi terv konstrukciói között, ezzel együtt változatos fejlesztési célokhoz igényelhető dotáció. Érdemes azonban megfontolni, hogy a projektet egy már meglévő, vagy egy új, Budapesten és Pest megyén kívül létrehozandó helyszínen valósítsuk meg.
Major András, 2011. május 25. szerda, 09:15
Fotó: Napi.hu

A fővárosban és Pest megyében megvalósuló projektek számára kevesebb pénz, alacsonyabb támogatási intenzitású pályázatok állnak rendelkezésre az új Széchenyi terv keretein belül, mint más településeken. Ennek oka a közép-magyarországi régió viszonylagos fejlettsége, amely kiemelkedik az ország 7 régiójából az egy főre eső megtermelt GDP tekintetében.

Évek óta vissza-visszatérő probléma, hogy a közép-magyarországi régió (KMR) és ezen belül elsősorban Budapest vállalkozásai a csekély mértékű regionális támogatási intenzitás miatt gyakran nem vesznek részt a pályázati kiírásokban, ugyanis az elérhető - esetenként legfeljebb 20 százalékos - támogatási arány sokaknak nem annyira vonzó, hogy emiatt vállalják a pályázathoz kapcsolódó jelentős mennyiségű adminisztrációt.

Ennek ellenére a Pest megyére allokált forrásokat szinte minden évben túligénylik, melynek elsődleges oka, hogy még így is jelentős a potenciális pályázók száma a régióban a forrásokhoz képest; valamint, akik mindenképpen megvalósítanák projektjeiket, azoknak feltétlenül megéri pályázati forrásokat is igénybe venni - tudtuk meg az OTP Hungaro-Projekt Kft-től, az OTP Csoport tanácsadással foglalkozó tagjától.

A lényegi konstrukciók között a KMOP (Közép-magyarországi Operatív Program) kiírásai kínálnak lehetőséget egyebek mellett technológiafejlesztés, innováció, telephelyfejlesztés, turisztikai vonzerő, vagy vállalati tanácsadás támogatására.

Csökkent a támogatási arány

Fontos megemlítenünk, hogy egyetlen kivételtől (GOP-1.1.1 - piacorientált k+f tevékenység támogatása, amely azonban csak a konvergenciarégiókban érhető el) eltekintve minden gazdaságfejlesztési kiírásban megbontották különbözõ jogcímek szerint a támogatást, így az eddig oly népszerű Vállalati innováció támogatása című konstrukcióban is jelentõsen lecsökkent az eszközigényes projektekre eső támogatási arány budapesti megvalósítás esetén.

A regionális beruházási támogatás esetén a közép-magyarországi régión belül is jelentős különbségek lehetnek, ugyanis míg 2011-től Budapesten legfeljebb 10 százalékos támogatási arány érhető el, addig Pest megyében a fővároson kívül a felső határ a 30 százalékos intenzitás (az értékek a mikro- és kisvállalkozások esetén 20, középvállalkozások esetén 10 százalékkal növelhetők).

Amennyiben a projekt kivitelezése megoldható a Budapesten kívüli, de még a közép-magyarországi régióban található telephelyen vagy fióktelepen, úgy akár 50 százalékos intenzitás is elérhetõ lenne, a gyakorlatban a kiírások többsége ezt 35-40 százalékban maximalizálja. A magasabb arányú vissza nem térítendő forrás mellett az is a vidéki megvalósítási helyszín mellett szól, hogy ott kisebb a verseny a pályázók között, magasabb az egy működő cégre jutó támogatási keret.

Tanácsok a sikeres pályázáshoz az OTP Hungaro-Projekttől
A fentieket figyelembe véve - és amennyiben lehetőségeink engedik - érdemes tehát megfontolni azt, hogy a projektet egy már meglévő, vagy egy új, a konvergencia régiókban - tehát Budapesten és Pest megyén kívül - létrehozandó helyszínen valósítsuk meg, melynek előnyei a következők:
- arányaiban több támogatási forrás, magasabb keretösszegek, ezért kisebb verseny;
- magasabb (esetenként akár 50 százalékos) támogatási intenzitás;
- akár kétszer annyi elérhető pályázati konstrukció (például a közép-magyarországi régióban nem érhető el többek között a már említett GOP-1.1.1-es kiírás, a logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztését célzó pályázat, de az előző években oly népszerű az ipartelepítést célzó konstrukció sem).

Amennyiben azt a lehetőséget választjuk, hogy Pest megyén kívül valósítjuk meg projektünket, nem árt odafigyelni a következőkre:
- a megvalósítás helyszínét (telephelyet vagy fióktelepet) a pályázat benyújtása előtt be kell jegyeztetnünk;
- a projekt helyszínének alkalmasnak kell lennie a megadott gazdasági tevékenység végzésére (infrastruktúra, eszközrendszer és humán-erőforrás tekintetében);
- a beszerzendő eszközöket, immateriális javakat a projekt helyszínén kell üzemeltetnünk, felhasználnunk.

 

A fővárosi cégek által elérhető pályázatok
Pályázat neveA támogatás típusaKeret, milliárd forintTámogatás mértéke, %Támogatás összege, millió forint
A távhőszolgáltatás energetikai korszerűsítése KEOP-2011-5.4.0.vissza nem térítendő2,08BP - 10, Pest megye - 3010-500
Innovációs eredmények hasznosításának támogatása kkv-k részére KMOP-2011-1.1.4.vissza nem térítendő6 + 1 (kkv-k)45-655-500
Kombinált mikrohitel KMOP-2011-1.3.1.vissza nem térítendő és visszatérítendő komponens6601-8
Komplex vállalati technológiai fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára KMOP-2011-1.2.1/Bvissza nem térítendő4,2810-3515-100
Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése KMOP-3.3.3.-11.vissza nem térítendő110-503-100
Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztése KMOP-2011-1.2.1/Avissza nem térítendő4Budapest - 30, Pest megye - 353-20
Turisztikai szolgáltatások fejlesztése KMOP-3.1.1/F-11vissza nem térítendő1,520-505-100
Új Széchenyi Hitel Programok KMOP-2007-1.3.1./117
Új Széchenyi Viszontgarancia Programok KMOP-2011-1.3.2.5
Vállalati együttműködés és klaszterek támogatása KMOP-1.5.2.-11vissza nem térítendő0,5610-8010-150

 

HOZZÁSZÓLÁSOK