Ivascsenko rámutatott, még mindig túl nagy a magyar közigazgatás mérete. A közigazgatást a úgy kell átalakítani, hogy a hatékonysága javuljon.

A Széll Kálmán-tervről leszögezte, hogy a reformokat végig kell vinni, a szociális területeket érintő átalakítások közepette azonban védeni kell a leginkább rászorulókat, kiszolgáltatottakat. A terv megvalósítása során fontos az előreláthatóság és a kiszámíthatóság - hangsúlyozta Ivascsenko.

Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára szerint mindenképpen növelni kell a magyarországi foglalkoztatást, ebben jelentős lemaradása van az országnak az Európai Unió átlagához képest. Az atipikus foglalkoztatási formákat ki kell terjeszteni, nagyobb teret kell adni a részmunkaidős foglalkoztatásnak - fűzte hozzá az adó- és pénzügyekért felelős államtitkár.

A multinacionális cégek jelentős szerepet játszanak a magyar gazdaságban, de a foglalkoztatásban fontos feladat hárul a kis- és középvállalkozói szektorra, emiatt javítani kell gazdasági lehetőségeiket a jövőben. A versenyképesség javításának egyik gátja a foglalkoztatás jelenlegi alacsony szintje - mutatott rá az NGM államtitkára.

Kármán András kedvezőnek ítélte viszont, hogy a magyar vállalkozások a válságban javítani tudták versenyképességüket, növelték exportjukat.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland feltörekvő piaci vezető elemzője rámutatott: az egész Közép-Kelet-Európa számára, de különösen Magyarország tekintetében fontos, hogyan alakul Németország gazdasági teljesítménye. A realitás az, hogy a német gazdaság a kelet-közép-európai országok számára egyfajta gazdasági motort jelent, ha a német növekedés megtorpanna, az negatívan hatna erre az egész térségre - mutatott rá.

Mint megállapította, jelenleg a feldolgozóipari befektetéseket elsősorban Ázsiába, illetve Latin-Amerikába viszik a befektetők. Magyarország számára kulcsfontosságúnak ítélte, hogy az ország növelje versenyképességét.

Elismerte azonban, nincs még egy olyan ország a régióban, amely Magyarországhoz hasonló ambiciózus tervet állított volna össze a következő évekre, de azt is hozzátette: "ez fájni fog".