Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 2011. június 15-étől egy hónapon keresztül pályázhatnak a mikrovállalkozások a vidéki kistelepüléseken megvalósítani tervezett beruházásaikhoz vissza nem térítendő támogatás elnyerésére.

Városok és Budapest környéke kizárva

A pályázati feltételeket szabályozó rendelet szerint erre a célra összesen 7 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből már működő, vagy induló mikrovállalkozások, illetve olyan természetes személyek is részesülhetnek, akik vállalják, hogy a támogatás megítélését követően az első kifizetési kérelem benyújtásának időpontjáig egyéni vállalkozóként nyilvántartásba vetetik magukat - hívja fel a figyelmet az OTP Hungaro-Projekt Kft., az OTP Csoport tanácsadással foglalkozó tagja.

A pályázat meghatározza azon települések körét is, amelyeken megvalósuló fejlesztések jogosultak lehetnek a támogatásra. Így a beruházások helyszíneként az 5000 fő lakosságszám, vagy 100 fő/km2 népsűrűség alatti települések kül- és belterületei jöhetnek szóba, kivéve a budapesti agglomeráció településeit, a városi ranggal rendelkező településeket, valamint a kistérségi központokat.

A támogatható tevékenységek köre igen széles:

  • a fejleszteni kívánt tevékenységhez kötődő eszközök beszerzéséhez,
  • építési munkákhoz, új épület, építmény kialakításához,
  • kisléptékű infrastruktúra-fejlesztéshez (pl. eső- és szennyvízelvezetés, út és parkoló építés, vagyonvédelmi elektronikai minőségbiztosítási és környezetirányítási rendszer, szabvány bevezetéséhez, de akár
  • a projekthez kapcsolódó szoftver licencek megvásárlásához is

igényelhető a fejlesztés helyszínétől függően 60 vagy 65 százalékos, minimum 1, maximum 35 millió forint összegű támogatás.

Kinek nem jár pénz?

Érdemes figyelni a támogatásból kizárt iparágakra, így pl. a szálláshely szolgáltatás, a gépjármű - üzemanyag kiskereskedelem, a mezőgazdaság, a szárazföldi, csővezetékes, vízi, légi szállítási ágazat ebben a kiírásban nem jogosult pályázatot benyújtani.

Mivel a beadott pályázatok eredményessége az előre meghatározott pontozási rendszer alapján végzett értékeléstől, illetve a pontok alapján felállított projektsorrendtől függ, nagy jelentősége van a pályázatok előkészítése során ezen értékelési szempontok alapos tanulmányozásának. Abban az esetben például, ha a pályázó megújuló-, vagy bioenergia hasznosítását is tervezi a beruházás keretében, 10 ponttal többet kaphat annál a projektnél, amelynek nem lesz része ilyen jellegű fejlesztés.
A foglalkoztatottak számának bővítése szintén nagy súlyt kap az értékelés során. Azok a pályázók, akik a meglévő foglalkoztatotti létszám szinten tartását vállalják, 10 pontot kaphatnak erre a szempontra, míg az új munkahely létrehozását is tervezők az egy új dolgozóra jutó igényelt támogatás összegétől függően akár 25 pontot is elérhetnek.

Az összesen a támogatási kérelemben elérhető maximum 141 pont egy jelentős része objektív szempontok alapján számítódik, így ezek alapján a pályázó már a pályázati dokumentáció MVH részére történő beadása előtt kaphat egy előzetes képet projektje nyerési esélyeiről.