Csak a magyar lakosság felső 30 százaléka rendelkezik érdemi megtakarítással
Csak a magyar lakosság felső 30 százaléka rendelkezik érdemi megtakarítással

Csak a magyar lakosság felső 30 százaléka rendelkezik érdemi megtakarítással

A kormány saját bevallása szerint is azzal a céllal változtatta meg az új befektetéseket terhelő adót, hogy az állampapírokat még vonzóbbá tegyék a lakossági ügyfelek számára. A befektetett pénzösszegek, megtakarítások tőkeösszege után nem kell a szochót befizetni, csak a realizált kamat után. A Napi.hu legújabb podcastjában Deák Dávid, az Equilor Befektetési Zrt. üzletkötője beszélt a változás piaci hatásairól és az első tapasztalatokról.
Gáll Csongor, 2023. augusztus 4. Fotó: Napi.hu / Economx.hu - Deák Dávid, az Equilor Befektetési Zrt. üzletkötője

Az új adónemmel a kormánynak elsősorban nem a bevételnövelés volt a célja, hanem a kiadások csökkentése – mondta el a Napi.hu podcastjában Deák Dávid. Az Equilor Befektetési Zrt. üzletkötője szerint már a módosítás előtt is eljutott odáig a kormány, hogy a lakossági megtakarítások – amelyek nagyságrendileg 22 ezer milliárd forintot tesznek ki – fele már állampapírokban volt lekötve.

Az Equilor munkatársa arról is beszélt, hogy már jó néhány éve érezhető, hogy az állampapírok népszerűsége növekszik, ám az új helyzet egyértelműen tovább növeli a keresletet a kormány által kibocsájtott befektetési eszköz iránt.

Deák Dávid kiemelte, hogy a nagyobb befektetéssel rendelkező magyarok 15 százaléka továbbra is a különböző részvénycsomagokat preferálja, míg legalább ennyien tartanak készpénzben is megtakarítást, de a tartós befektetési számlákat és a kötvénycsomagokat is használják. A szakember is megerősítette azt a korábbi megállapítást, miszerint a két számjegyű állampapírhozamoknak köszönhetően

ez a megtakarítás jobb befektetésnek bizonyult, mint ingatlant vásárolni és kiadni, még úgy is, hogy az albérletárak is drasztikusan növekedtek.

Az alapkezelők és a bankok egész marketingkampányt építettek arra, hogy a lakosságot arra biztassák, még július előtt kössék meg befektetési szerződéseiket, és ezzel elkerüljék az extra 13 százalékos adót a befektetéseikre. Hogy ez mennyire volt sikeres, az majd csak az év vége felé derül majd ki – közölte az üzletkötő.

 

Deák Dávid arról is beszélt, hogy

a magyar lakosságnak mindössze a felső 30 százaléka rendelkezik értelmezhető megtakarítással,

de ott is nagyon sokan tájékozatlanok a lehetőségeiket illetően, és közülük is rengetegen tartják a pénzüket készpénzben, ami a jelenlegi inflációs környezetben a lehető legrosszabb döntés, mert a vagyonuk folyamatosan elértéktelenedik.

A magyarok többsége változatlanul nem bízik a megtakarításokban

Az alacsonyabb iskolázottság és a magasabb életkor kevesebb pénzügyi tudatossággal jár – derült ki a Pulzus Napi.hu-nak készített felméréséből.Szintén egy pulzusos kutatás alapján korábban arról is írtunk, hogy a magyarok kétharmadának nincs 50 ezer forintja se a váratlan kiadásokra.

A szakértő hangsúlyozta, hogy a kriptobefektetések Magyarországon változatlanul kevésbé szabályozottak, mindössze egy 15 százalékos adóval vannak terhelve, ami Európában alacsonynak számít. Deák Dávid hozzátette: a magyar lakosságnak egyelőre nincs számottevő befektetése ilyen eszközökben, de mindez a jövőben várhatóan növekedni fog.

A befektetéseket érintő adóemelések pozitív olvasata

Sok negatív kommentet lehet olvasni a május végén bejelentett, a magyar megtakarítók széles körét érintő intézkedésekről. Visszatérő állítás, hogy ezeknek a lépéseknek vesztesei lehetnek a befektetési alapok, azon belül is a biztonságosabb kötvényalapok. Ehhez képest az a helyzet, hogy az intézkedések jócskán hozzájárultak a kötvényalapok elmúlt félévben tapasztalt szárnyalásához. Bővebben >>>

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Csak a magyar lakosság felső 30 százaléka rendelkezik érdemi megtakarítással

A kormány saját bevallása szerint is azzal a céllal változtatta meg az új befektetéseket terhelő adót, hogy az állampapírokat még vonzóbbá tegyék a lakossági ügyfelek számára. A...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.