Bár az infláció elleni harc miatt a kamatszintek még mindig magasak, a lakáshitel-felvételi kedv az élénkülés jeleit mutatja – idézte a money.hu elemzőit a Tőzsdeforum

  • Január óta majdnem 10 százalékkal nőtt azoknak az aránya, akik részben lakáshitel segítségével szeretnének ingatlant vásárolni. A hitelek iránti érdeklődés is megduplázódott a 2022. év végi szinthez képest.
  • Továbbra a hitelek iránt érdeklődők közel 33 százaléka kihasználná az államilag támogatott konstrukciók, így a babaváró és a csok lehetőségeit.

Akár 3 millió forint a tét: megkaparinthatják a lakásfelújítási támogatást, akik lecsúsztak róla

Megjelent az a kormányrendelet, amely az elutasított otthonfelújítási támogatások esetén is ad még egy utolsó esélyt az igénylőknek. Ha időközben rendezték a köztartozásukat, illetve már teljesítik az előírt bentlakási kötelezettséget, akkor az államkincstár mégis kiutalja a lakásfelújítási támogatást, ami akár 3 millió forint is lehet. Bővebben>>>

A következő időszakban a bővülést erősítheti, hogyha enyhülnek a monetáris feltételek, amire a jegybank nyilatkozatai alapján van némi esély.

Azok, akik most vesznek fel lakáshitelt, a későbbiekben hitelkiváltással olcsóbb konstrukciókra cserélhetik a meglévő kölcsönüket.

Már egy lakószobára sem elég az átlagbérrel felvehető hitel

Februárban tizedével kevesebb új lakást finanszírozó hitelt vettek fel a családok, mint tavaly májusban. A BiztosDöntés.hu a Napi.hu szerkesztőségébe eljuttatott elemzése szerint a következő hónapokban az arányok tovább romolhatnak. Bővebben>>>

Még korai fordulatról beszélni

A lakáspiacon is látható némi élénkülés, amire a szezonalitás is hat, ugyanis márciusban és áprilisban mindig nagyobb az érdeklődés és a vásárlási kedv, mint az év első két hónapjában.

Korai trendfordulóról és egy tartós emelkedésről beszélni akár a lakás-, akár a lakáshitelpiacon, de az elmúlt hetekben tapasztalt változások pozitív irányba mutatnak.

Az online hirdetésekből látható a kereslet és a kínálat alakulása, ez az elmúlt években pedig mindig jól jelezte előre, milyen változásokra lehet számítani.

 

Felpörgött a lakáspiac: megszaladt az eladó ingatlanok kínálata

Több mint 200 ezer hirdetés fölé nőtt az ingatlanpiaci kínálat. A kereslet stabilizálódásában szerepet játszik a szezonalitás, valamint a bázishatás, tavaly márciusban ugyanis a háború, az energiadrágulás, az inflációs helyzet miatt sokkhatás jellemezte a piacot. Bővebben>>>

A felnőtté váló fiatalok jót tesznek a lakáspiacnak

A szakemberek azt is elmondták, továbbra is van egy alapvető lendülete a lakás- és lakáshitelpiacnak, többek között a gyermekvállalás vagy felnőtté váló gyermekek kirepülése miatti költözésekből, vagy az örökölt ingatlanok eladásának kényszeréből fakadóan. 

Ha tartóssá válik az élénkülés, és a kínálat eddigi növekedéséhez felzárkózik a kereslet bővülése, akkor egy új egyensúly alakulhat ki a lakás- és lakáshitelpiacon, igaz, a korábbi pörgős évekhez képest azért várhatóan alacsonyabb fordulatszám lesz jellemző.

A lakás adásvételi tranzakciók száma továbbra is elmaradhat az előző évtizedben látott csúcsoktól.