Egy csapásra Közép-Európa Luxemburgja lettünk - de milyen áron?

A jelek szerint a kormány tiltott megoldással akarja javítani a költségvetés szándékoltan átláthatatlan helyzetét - véli Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet (KFI)vezetője.
Napi.hu, 2016. március 8. kedd, 14:40

Nem kizárt, hogy adóparadicsom módjára ehhez nagy külföldi cégekkel játszik össze. Ha kiderül, hogy nem valós, magyarországi gazdasági események alapján gazdagszik az állam, hanem más országok elől szipkázza csak el az adót, akkor akár nagy nemzetközi botrány és kártérítés is lehet a történet vége - véli a költségvetési ügyek szakértője, a Költségvetési Tanács titkárságának egykori igazgatója.

A nemzetgazdasági tárca március 3-án jelentette be, hogy eddig több mint 70 cég jelezte, élni kíván a növekedési adóhitel lehetőségével. Az újfajta konstrukciónak köszönhetően az érintett cégek két év alatt összesen mintegy 542 milliárd forintnyi adóra vehetnek igénybe speciális fizetési halasztást, amelyet további beruházásokra fordíthatnak - olvasható a  KFIB tanulmányában.

Az NGM számaiból kiindulva, 19 százalékos adókulccsal számolva is legalább 2853 milliárd forint társasági adóalap-növekmény szükséges 2014-hez képest. Így 2016-ban és 2017-ben egyaránt 271 milliárd forint társasági adóbevételi többletre számíthat a büdzsé.

Ha a 70 cég egyformán "kicsi" volt, akkor fejenként legalább 41 milliárd forinttal kellett növelniük az eredményüket. A jelenség abszurditását érzékelteti, hogy- a NAV-adatok alapján - 2014-ben összesen 11 darab olyan cég volt a teljes magyar gazdaságban, amelynek az eredménye (nem annak növekménye) meghaladta a 41 milliárdot - számolta ki Romhányi.

A növekedési adóhitel lényege, hogy ha egy legalább három éve működő, Magyarországon bejegyzett cég egyik évről a másikra legalább meghatszorozza a nyereségét, akkor a növekményre eső társasági adót nem kell azonnal, teljes összegben befizetnie az államkasszába, automatikusan fizetési haladékot kap: a teljes összeget az adóévet követő két év alatt 8 egyenlő részben, negyedévente kell csak megfizetnie.

Összehasonításképpen: a teljes magyar gazdaságban a vállalati szektor bruttó működési eredménye kevesebb, mint 8500 milliárd forint volt, az elméleti adóalap-növekmény ennek 33 százaléka. Ez ellentmondana a magyar gazdaság valós teljesítményére vonatkozó minden más információnak - véli a szakértő.

Három következtetése:

  • Nagy valószínűséggel külföldi cégek hozták Magyarországra adóalapjukat. A növekedési adóhitel keretében tavaly elhatárolt adóalap szinte biztosan nem magyarországi gazdasági eseményből keletkezett, vagyis Magyarország ahhoz hasonló, "adó-átcsábító" megoldáshoz folyamodhatott, amelyet Luxemburg is alkalmazott évtizedeken keresztül. Ha ez bebizonyosodik, az EU a jogi eljárást indíthat Budapest ellen.
  • Ezen ügyletek nélkül az idei első két hónap költségvetési egyenlege nem plusz 15, hanem mínusz 52 milliárd forint lett volna, mivel az idén februári pénzforgalmi költségvetési egyenlegnek tartalmaznia kellett 67 milliárd forint halasztott társasági adóbevételt.
  • A kabinet becsapja saját magát, ha idén és jövőre 271 milliárdos többletmozgástérrel számol. A növekedési adóhitel ugyanis csak egy pénzforgalmi megoldás, amely mögött a valós gazdasági esemény az első évben történik meg, ezért az EU módszertana szerint, az eredményszemléletben számított (maastrichti ) költségvetési egyenleg szempontjából a teljes adókötelezettség visszakönyvelendő az első évre, így a későbbi évek egyenlegét a halasztott bevételek nem javítják. Ha pedig a kormány erre mégis számított saját mozgásterének becslésekor (és az áll elmúlt hónapok ígérgetései mögött), akkor lehetséges, hogy a teljes középtávú költségvetési pálya újragondolandó - fogalmazott Romhányi.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.03.09 12:12

@rw2:

A faktumokkal valóban hadilábon is állsz.

Sohasem zavart ténykedésedben - és mint látom, erre, a magyar hagyományok szent szellemében, meglepően büszke is vagy.

Jól teszed.

A LegNemzetibb Magyar Tradíciók dicső örököseként működsz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.03.09 12:02

@Bulemia: igazán nincs mit. Ezek után a faktum megbeszélését ptiszaival meg akkor rád bíznám. Megy ez neked.
Kösz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.03.09 11:23

@rw2:

Kösz, hogy felvilágosítottál.

Annyira jólesik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.03.09 11:22

@Bulemia:
A bankok ellenőrzése alapvetően a pénzügyi tevékenységeikre vonatkozik, de ugyanúgy tudnak játszani az adóval mint a többi cég. Ebben rendkívül jó partner egy anyacég.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.03.09 11:13

@rw2:

Ja, hogy ez az volt....Aha!

Most, hogy mondod...

A bankok nem csak multik.

Hát itt van nekünk az MKB, a Gránit, a legmagyarabb OTP.

A meghatszorozással való játszadozás a banki világban nehezebb a központi banki ellenőrzés miatt, mint - teszem föl - a MacDonalds-nál vagy a Knorr-Bremse-nél.

Miért, miért nem, nem kutatom, neked lelkesen és színiszta véletlenül, a bankok jutottak eszedbe.

Ez is beléd hatolhatott volna, de mint rendes magyar emberhez, ilyen adatok nem jutnak el - csak a bankok....

"A Corninghoz hasonlóan a másik is amerikai érdekeltség: a hollywoodi Paramount Stúdió filmjeinek forgalmazását ? nagyobbrészt az Európai Unió országaiban ? intéző és az ezért járó jogdíjakat elkönyvelő Viacom International Hungary Kft. (az 5. helyen áll a listán). A joghasznosítás egyébként is virágzó üzlet. Nem csupán az ugyancsak hollywoodi 20th Century Fox filmjeit terítő TCF Hungary Kft. (99.) űzi ezt az ipart, hanem például a Pepe Jeans brit divatmárka jogdíjkezelő ? és mellékesen négy magyarországi üzletét működtető ? leánya, a PJ Hungary Kft. (112.) vagy az ugyancsak a divatbizniszben utazó holland G-Star Raw ugyanilyen ügyeit intéző Facton Kft. (121.). Nem jog-, hanem bérleti díjat szednek az apportként kapott tengeri olajfúró tornyokat bérbe adó, egytől egyig újlengyeli székhelyű postafiókcégek (26., 29., 30., 40., 89.). Ötük együtt öt alkalmazottról adott számot, közülük is négy a cégecskék svájci, illetve luxemburgi fióktelepén ténykedik. De persze közel sem csupán efféle cégegzotikumok vannak a szolgáltatók sorában. Ebbe a csapatba tartozik például az immár harmincéves ArchiCad építészeti szoftveréről világszerte ismert Graphisoft SE Zártkörűen Működő Európai Részvénytársaság (154.) vagy az autókba épített gyári navigációs rendszerek világpiacának legnagyobbjai közé számító NNG Kft. (88.) is."
http://adozona.hu/altalanos/Top_500_ezert_maradt_kevesebb_nyereseg_a_ce_EJ2ZML
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html