Itt a fontos NAV-közlemény a lakásáfa-csökkentésről

Idén január elsejétől 5 százalékra csökkent bizonyos új lakóingatlanok áfakulcsa. Adódik a kérdés, hogy mi történik abban az esetben, amikor a szerződést már megkötötték, az ár adott, és a vevők már teljesítettek előlegszámlákat.
portfolio.hu, 2016. január 16. szombat, 19:55

Még korábban adott ki sokak számára fontos tájékoztatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az idén január elsejétől, az új lakóingatlanok esetében életbe lépett 5 százalékos áfakulcs alkalmazásáról. Ezek szerint 5 százalékos adómértékkel adózik az olyan lakások értékesítése, amelyek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 150, illetve a 300 négyzetmétert - írja a Portfolio.

A NAV azok számára adott ki fontos tájékoztatást, akik már megkötötték az új lakóingatlan vásárlására vonatkozó szerződést és már előleget is fizettek.

A kedvezményes áfakulcsot azon értékesítésekre kell először alkalmazni, amelyek esetében a fizetendő adó megállapításának időpontja 2016. január elseje vagy azt követő napra esik. Előleg fizetése esetén a fizetendő adó megállapításakor érvényes adómértéket kell alkalmazni.

Ha a vevő a kedvezményes 5 százalékos adómértékkel adózó lakóingatlan-értékesítéshez kapcsolódóan 2016. január 1. napját megelőzően fizet előleget, az előleg után a 2016. január 1. napját megelőzően hatályos rendelkezések értelmében 27 százalékos adómértékkel kell az adót megállapítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK