Itt a magyar csúcsfizetés: havi 63 millió forint

Első pillantásra egész jól alakult a vállalkozások helyzete tavaly: jelentősen nőtt az adózás előtti eredmény és több adó is folyt be a büdzsébe. Ennek azonban az az oka, hogy a nyereségnél jobban csökkent a veszteség, s számos adókedvezmény megszűnt. Az szja-köteles topjövedelmek nagyot estek.
F. Szabó Emese, 2013. szeptember 13. péntek, 12:09
Fotó: Napi.hu

Jelentősen nőtt a vállalkozások adózás előtti eredménye, s a 2012-ben keletkezett adófizetési kötelezettség is jócskán meghaladta az egy évvel korábbit. Az eredmény azért lett jóval magasabb a 2011-esnél - 2218 milliárd forint után 2906 milliárd -, mert a vállalkozások vesztesége jelentősen, több mint ezermilliárd forinttal csökkent. Ez a 30 százaléknál is magasabb eltérés bőven kompenzálni tudta az adózás előtti nyereség apadását. A keletkezett nyereség ugyanis 5502 milliárdról 5097 milliárd forintra esett.

Vállalatméretet tekintve a mikro- és az egyéb - főként nagyvállalatok - eredménye csökkent. A számosságában legnagyobb mikrovállalkozások 590 milliárd forint után tavaly 569 milliárd forint összesített eredményt értek el. A nagyok 1175 milliárd után 2012-ben 1090 milliárd forint adózás előtti eredményt mutattak ki. A kicsik és a közepesek ugyanakkor nagyot durrantottak: előbbiek 358 milliárd után 881, utóbbiak pedig 95 milliárd után 366 milliárd forint adózás előtti eredményt mutattak ki.

Forrás: NAV

Összességében az árbevétel nem változott érdemben: 70,8 ezer milliárd forintot tett ki, 2011-ben pedig 71,4 ezer milliárdot. A vállalkozások száma ugyanakkor kicsit csökkent: 409 ezer helyett 399 ezer cég adott számot munkásságáról. Hasonlóképpen mérséklődött a költség is: 73,5 ezer milliárd forint után tavaly 72,5 ezer milliárd forint volt.

 

Forrás: NAV

Több adót fizettek a cégek

Ami az adófizetési kötelezettséget illeti, a számok impozánsak, hiszen jóval több adó folyt be, mint 2011-ben: 290 milliárd forint után 319 milliárd forint volt. Ez azonban csak annak köszönhető, hogy tavaly a legnagyobb adókedvezmények kifutottak. A három és tízmilliárd forint feletti beruházásokhoz kapcsolódó kedvezmények 2011-ben összesen 70 milliárd forintot tettek ki, ez tűnt el a rendszerből. Az adóterhelés ezzel kis mértékben emelkedett, 9,4 százalékról 10,5 százalékra. Ez ugyanakkor az átlag magyar vállalkozást nem igazán érintette, hiszen a nagy kedvezményeket a nagyvállalatok kapták.

 

Forrás: NAV
Nagyobb méretért kattintson!

Ez most sincs másképp. A legnagyobb kedvezmény tavaly a látványcsapatsportok támogatásából és a fejlesztési kedvezményből jött össze. Persze mindkettőt igénye lehet venni vállalatmérettől függetlenül is, jellemzően azonban nem a sarki fűszeres a tipikus kedvezményezett. A sporttámogatás 39, a fejlesztési kedvezmény 33,6 milliárd forintot tett ki. A kedvezmények 70 százalékát a nagy cégek vették igénybe, a mikrovállalkozásoknak a teljes, 92 milliárdos tételből a mikrocégek csak 3,8-at, a kicsik pedig 8,2 milliárd forintot tudtak csak kihasítani.

Szja

Az szja-bevallásokban emelkedést mutatott az összevont jövedelem összege: 2011-ben jelentős csökkenés volt a jövedelemen, alig haladta az meg a nyolcezer-milliárd forintot, ehhez képest tavaly már 8427 milliárdot tett ki. Ami egyébként nem éri el a 2008-as szintet. Tavaly 3,77 millióan kaptak munkabért, ennek értéke 5,9 százalékkal volt magasabb a 2011-esnél, 7670 milliárd forintot tett ki.

Tavaly Budapesten és Pest megyében keletkezett az összes összevont jövedelem bő egyharmada, közel 3 milliárd forint. Az átlagos havi jövedelmek országos szinten 6,6 százalékkal nőttek, a fővárosban és Pest megyében a dinamika ennél kisebb, míg a többi megyében 7 százalék feletti volt. Az országos átlagos havi összevont jövedelem 166 ezer forint volt, a két szélső értéket a fővárosi 221,4 ezer forint és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 129,3 ezer forint jelentette.

Visszaeső topjövedelmek

A legnagyobb jövedelem tavaly 760 millió forint volt, ami 190 millióval karcsúbb a 2011-esnél. Ezt a pénzt kizárólag bérjövedelemként kapta a szerencsés munkavállaló, ez havi 63,3 milliós fizetést jelent. A legnagyobb forrásadós jövedelem ötmilliárd forint volt, ez osztalékból származott és harmadával múlta alul a tavalyelőttit.

Az igénybe vett kedvezmények főbb paraméterei nem módosultak jelentősen 2011-hez képest. Összesen 1,1 millióan vettek igénybe családi adókedvezményt, egyenként kicsivel több mint egymillió forint értékben. Két százalékponttal emelkedett az igénybe vevők száma, a kedvezmény összege pedig négymilliárd forinttal nőtt, 184 milliárdot téve ki. Ennek alig több mint tizedét tette ki az összes többi kedvezmény, amelyet 554 ezer fő vett igénybe. A 19,9 milliárd forintból a legnagyobb tétel a pénztári befizetések után járó kedvezmény volt, ez 9,7 milliárd forintot tett ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tacitus, 2013.09.17 10:44

Megint bűvészkedés a számokkal, mert ilyen ugrások csak szabályváltozással lehet elérni: pl. a közép vállalkozásokról szóló számok: 96ről 566-ra milliárd eredmény.

Továbbá, e számok borzasztó soványak, azaz nincs igazán középes vállalkozási szektor. Összehasonlításul ? Közgépnek, több mint 450 mlrd három éves megbízásokból, évente kb. 15-23 milliárd a becsült eredménye.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tacitus, 2013.09.17 10:28

@zappara:

@torollok @bertalaszlo @lomb @hunla.ieket olvasva kétségbe vagyok esve, milyen emberek ezek?
Jó látta Gyurcsány 2006 ban, hogy ezt a hazugságít abba kell hagyni mert nagy baj az országra.
Ez egy beteg társaság ? ezzel fog Isten verni a magyart tovább is, ha nem józanul egyszer, és nem iktat ki őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2013.09.17 09:52

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2013.09.17 09:52

@Kempelen:

látom, te "magyar" vagy..ez a jellemző, a gyűlölet.."keresztényi" alapon persze
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2013.09.16 07:39

@Bhole:

hát persze..azt látom, hogy a stratégia, ami arra alapoz, hogy ez a nép nagy része debil, primitív, rosszindulatú, önző, és alapvető folyamatokat sem ért, az át a bével képtelen összekötni egy kis megdolgozással bejött..

csináljunk válságot, vigyük recesszióba a gazdaságot, tegyük tönkre az amúgy sem tökéletes piacgazdaságunkat, tegyük tönkre átalakítás címén a nagy eláttó-rendszereket..rontsunk el szinte mindent..rontsunk 10-15 helyet a versenyképességen..egyáltalán tegyük élhetetlenné ezt az országot, mert akkor, az illetékes, ha egyáltalán levegőt tud még néha venni, annak is örül...

elég kicsi igényeid vannak..ez az ország úgy van hazavágva, ahogy van..vége..vége van..érted te ezt?
már nem összekeverendő a balkánnal, mert ahhoz is lecsúszóban vagyunk (jelzem, a java még vissza van)

ezeknek elég, ha szabadságharcot mantrázunk, nemzeti szuverenitást, a gaz tőkét szidjuk, meg persze mantrázzuk, hogy keresztények vagyunk >>a többi is csak annyira keresztény, hogy amúgy simán kiölhetjük a rendszerből az alapvető szolidarítást is..

közben szép csendben kilopjuk az országot az emberek feneke alól (mit nekünk nokiás doboz!)..átrajzoljuk a gazdasági erőviszonyokat...na nem magyarok férnek a vályúhoz, csak a kiválasztott magyarok, de ezek nem fogják ezt észrevenni(föld, trafikok, állami megbízások, takarékszövetkezet, barbár államosítás, stb.)

..és bejön..látom rajtad is..téged semmi nem zavar, csak tegyék elé jelzőnek, hogy "magyar"..

tényleg kevéssel beéred..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html