Ezeken a listákon az egyes cégek, magánszemélyek és vállalkozók mellett nincs feltüntetve a pontos tartozás összege. Az biztos, hogy a 2013 december 31-i állapotok alapján 4018 magánszemélyt és egyéni vállalkozót tartott nyilván a NAV 10 millió forintot meghaladó, legalább 180 napon keresztül folyamatosan fennálló adótartozással, a harmadik negyedévi 3956, illetve a második negyedév végi 4066 fő után. (Közülük 2704 magánszemély, 1288 egyéni vállalkozó, 26 pedig lakcím nélküli.)

Örök szereplők a listán - Győzike és a kínaiak

A lista régi szereplőjének számít Gáspár Győző, alias Győzike és felesége Gáspárné Balla Beáta, akiket korábban a bíróság jogerősen is felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt adócsalásért, miután 2005-ben és 2006-ban 27,5 millió forint személyi jövedelemadót titkoltak el, amit 76,4 milliós jövedelmük után nem fizettek be. (Ez a tartozás is arra utal, hogy a mintegy  négyezer adós esetében a tízmilliós alsó küszöbbel számolt 40,2 milliárd forintos teljes összeg többszöröse is lehet a NAV valós kintlévősége, és a cégeknél is hasonló lehet a helyzet.)

Szintén szerepel a neve annak a két kínai magánszemélynek is a listán, akik 2012 első negyedében vezették jogerőssé vált adóhiánnyal érintett adózók felsorolását. Az akkori NAV-közlés szerint az ugyanabban az óbudai panelházban, épp egymás felett lakó Wang Sheng Qiuang és Chen Wen Min fejenként hajszálra ugyanakkora összeggel, mintegy 450-450 millió forinttal tartozott.

A listán továbbra is ott van a börtönből nemrégiben kiszabadult volt szocialista politikus, Zuschlag János, valamint a ideje elfogott milliárdos Földesi-Szabó László, valamint az akasztói nagyvállalkozó Stadler József is. (Őt egyébként a Szegedi Ítélőtábla jogerősen négy év tíz hónap börtönbüntetéssel, és 67 millió forintos vagyonelkobzással sújtott 2011 novemberében, miután a vád szerint a vállalkozó valótlan tartalmú adóbevallásokat készített, fiktív számlákat szerepeltetett a könyvelésben, és 67 millió forint társasági adót nem fizetett be.)

Aktívak a cégtemetők

 

Ami a vállalkozásokat felsoroló listát illeti, a második negyedévi 1836-ról 1991-re nőtt, majd 1624-re csökkent a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 100 millió forint feletti tartozással rendelkező cégek száma. Közülük 1321 felszámolás, 178 pedig végelszámolás alatt áll, továbbá közel háromtucattal szemben kényszertörlést rendelt el cégbíróság vagy a NAV, azaz jó esély van rá, hogy tetemes tartozást maga mögött hagyva szűnik meg.

A listán szereplő cégek között továbbra is feltűnően nagy számban szerepelnek ingatlan-kereskedelmi és fejlesztőcégek, építőipari vállalkozások, biztonsági szolgáltatók, valamint vagyonőrcégek, fuvarvállalkozások. Rendkívül gyakoriak - a szerteágazó tevékenység miatt - a kereskedelmi cégek, közöttük is feltűnően sok a gabonakereskedelmi vállalkozás. Szintén tartozik az államnak a felszámolás alatt lévő Pécsi Közlekedési (PK) Zrt.

A 2013 áprilisi NAV-listát vezető Ammory-Car Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. lekerült a listáról, bár tavaly tavasszal még összesen - az adóhiánnyal és a jogkövetkezményekkel együtt - 1,6 milliárd forinttal tartozott az adóhivatalnak. A neve alapján arab származásúnak tűnő, berlini lakóhelyű Ammar Al-badawi által vezetett és tulajdonolt, autókereskedelemmel foglalkozó Ammory-Car Kft.-t a cégbíróság 2013-ban hivatalból törölte a nyilvántartásból, mivel a székhelyén nem található, a képviselője pedig elérhetetlen volt.

CBA-közeli cég és Posta-alvállakozó

Új szereplő a céges adóslistán - 180 napon keresztül fennálló,100 millió forintot meghaladó adótartozással - a mintegy húsz évig Marks & Spencer-üzleteket működtető "S" Modell Kereskedelmi Zrt. A társaság tavaly szeptemberben kért csődvédelmet, s a bíróság el is rendelte a csődeljárását. Az angol ruhakereskedő tavaly júliusban jelentette be, hogy átalakítja magyarországi üzleti modelljét, s a franchise rendszerben üzemeltetett öt vidéki M&S boltot bezárják, a budapestiek üzemeltetését és tulajdonjogát pedig átveszi. A korábbi üzemeltető "S" Modell Zrt. jelentős tartozást halmozott fel, a Céginfo.hu adatai szerint 2010-2012-ben évente mintegy nettó 3,7 milliárd forintos árbevételt ért el, 2012-ben a kötelezettségei megközelítették a 2 milliárd forintot, az évet 138 milliós üzemi veszteséggel zárta. A cég tulajdonosa a nyilvános cégadatok szerint a Cipruson bejegyzett Sabriellen Holdings Ltd., azonban a HVG korábbi információi szerint a háttérben magyar tulajdonosok állhatnak, azok a befektetők, akik korábban megvásárolták a Skála-Coopot is.

Jelentős adótartozást halmozott fel a Magyar Posta Zrt. egykori alvállalkozója, a fővárosban korábban levélkézbesítést végző, jelenleg felszámolás alatt lévő EU Posta Zrt. A 2007 decemberében 100 millió forint alaptőkével létrehozott cég fő tevékenysége a "nemzeti postai tevékenység", a cégvezetője Aranyos Tibor Zoltán. A cégadatok szerint a tulajdonosa az egyik Seychelle-szigeten bejegyzett EU Post Holding Corp. A Graphisoft Parkban bejegyzett cég működésének első három hónapjában 168 millió forint nettó árbevételt ért el.

Továbbra is szerepel a felsorolásban a felszámolás alatt lévő, pécsi székhelyű CBA-Fema Kft. A kereskedelmi cég egyik tulajdonosa a CBA-Csemege Trió Kft., amelynek 2003-2007 között résztulajdonosa volt Baldauf László, a CBA Kft. ügyvezetője, jelenleg pedig négy magánszemély érdekeltségében áll: ifj. Baldauf László, Baldaufné Borsos Brigitta, Tomicsek János és Tomicsek Jánosné neve szerepel a cégadatokban. A vállalkozás 2009-ben 916 millió, 2010-ben pedig 455 millió forint nettó árbevételt ért el, de veszteségesen működött: 71 millió, illetve 368 milliós mínuszt könyvelhetett el. A kötelezettségállománya 2010 decemberében, amikor elindult a felszámolási eljárása, 459 millió forintra rúgott.

Neves cégek a süllyesztőben

Az adóslistán bérelt helye van az állami felszámoló alá rendelt, a kormány által korábban stratégiailag kiemelt vállalkozássá minősített Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon Kft., ahogy továbbra sem került ki az adóhatóság látóköréből az egykor szebb napokat megélt Ganz Sziget Hajó- Daru- és Acélszerkezetgyártó Kft., a Ganz Transelektro Közlekedési Zrt. és a Transelektro Ganz-Röck Kazán-és Erőművi Berendezések Zrt. sem. Nem meglepő módon továbbra is találkozhatunk az Electro World Magyarország Kft nevével, de a nevesebbek közül fent van a listán az Elcoteq Kft., a Bognár Szörp Kft., a Malév Magyar Légiközlekedési Zrt., a Malév Vagyonkezelő Kft. - amely száz százalékban az állami szuperholding, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. tulajdonában áll -, az Ikarus Holding Zrt., a holland hátterű logisztikai szolgáltató Rynart Transport Hungary Kft., az egykor több Skála áruházat üzemeltető Skála Group Kft., az ország egyik legnagyobb készétel- és szendvicsgyártó üzemét létrehozó Star Menü Kft., a Styl Ruhagyár Zrt. és az édességgyártó Sweet Point Zrt. is. Szintén ott van a jó ideje felszámolás alatt álló ABO Mill Malomipari Zrt. is.

A NAV felsorolásában a becsődölt Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet, a debreceni Aranybika szálló egykori tulajdonosa, a Cívis Hotels Zrt., a Cerbona Élelmiszeripari Zrt., a Budapesti Vegyiművek Zrt., a Baucont Építőipari Zrt., a ruhakereskedő Jeans Club Kft., a Piszkei Papír Zrt., a MÁV Hídépítő Kft., a Mafilm Szcenika Kft., a Pegazus Travel Kft., a Mélyépítő Budapest Kft., a Békéscsabai Baromfifeldolgozó Kft és a bábolnai Pannon Baromfifeldolgozó Kft, a salgótarjáni öblösüveggyár egykori tulajdonosa, az R-Glass Hungary Kft., valamint a Zala Bútorgyár Zrt. is megtalálható - s ezek a cégek egytől-egyig évek óta felszámolási eljárás alatt állnak.