Külföldre menne? NAV-büntetést kaphat, ha nem figyel erre

A NAV az ideiglenesen vagy véglegesen külföldre távozó magyar állampolgárok bejelentési kötelezettségéről készített tájékoztatót. Ha valaki ezt elmulasztja, jókora tartozást is felhalmozhat az adóhatóság felé.
Napi.hu, 2015. június 18. csütörtök, 10:45
Fotó: MTI/AP

Ha az alább összegyűjtött adminisztrációs köröket nem teszi meg a külföldre távozó magyar állampolgár, akkor később akár az a kellemetlen meglepetés is érheti, hogy egyszer csak az adóhatóságtól kap felszólítást az elmaradt járulék befizetésére, amelynek összege és a büntetés - az elmaradás függvényében - akár több százezer forintra is rúghat.

Szóljon az OEP-nek!

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 80. § (5) bekezdése alapján az a TAJ számmal rendelkező személy, aki

  • valamely EGT tagállamban, illetve Svájcban, valamint a Magyarország által kötött nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó államban biztosított, vagy-
  • nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerének hatálya alá tartozó magyar állampolgár

köteles a külföldön, illetve a nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerében létrejött biztosítását és annak megszűnését 15 napon belül bejelenteni a kormányhivatal egészségbiztosítási szakigazgatási szerve felé. Ez azért fontos, mert ennek hiányában a polgár belföldinek minősül, így egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett.

 

A bejelentéssel kapcsolatban bővebb információ, valamint az erre a célra rendszeresített nyomtatvány az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján (www.oep.hu) idekattintva érhető el.

Azt a tényt, hogy valaki Magyarország területét a külföldi letelepedés szándékával elhagyja, bármely járási hivatalnál vagy a konzuli képviselőnél (személyesen vagy elektronikus kapcsolattartás útján) kell bejelenteni.


Ezt kell tennie, ha maga fizeti a tb-jét

Az adóhatóság honlapján olvasható közlemény szerint az állami adóhatóság felé akkor kell a magánszemélynek bejelentést teljesítenie, ha korábban saját maga után egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetett, és annak hatálya alá a 'T1011 Adat és változásbejelentő lap benyújtásával jelentkezett be. (A lap azonosítójában a ' jel helyett az adott év két utolsó számjegye szerepel.)

Amennyiben a magánszemély külföldre távozik, és ott egészségügyi szolgáltatásra szerez jogosultságot, figyelemmel

  • a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletekre, vagy
  • a Magyarország által kötött nemzetközi egyezményekre,

akkor mentesülhet az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség alól.

Ilyen esetben az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség megszűnését 15 napon belül kell bejelentenie. A bejelentésre 2015. évben a 15T1011 Adat és változásbejelentő lap szolgál, mely letölthető a NAV honlapjáról vagy beszerezhető az ügyfélszolgálatokon.

A nyomtatvány és a kitöltési útmutató idekattintva érhető el.

A nyomtatványhoz minden esetben mellékelni kell a további egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságról szóló igazolást (pl. a más tagállamban fennálló biztosítás igazolását szolgáló okiratot, az ún. A1-es igazolást).

Szja-szabályok

Ha a magánszemély a külföldi letelepedés szándékával hagyja el Magyarországot, adóügyeit lezárandó, kérheti a személyi jövedelemadó soron kívüli megállapítását, tekintettel az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 131. § (5) bekezdésére. Az adó soron kívüli megállapítása egy lehetőség, nem kötelező azzal élni, hiszen fő szabály szerint a magánszemélyek jövedelemadójáról az adóévet követő év május 20. napjáig kell a bevallást benyújtani.

Abban az esetben, ha a magánszemély olyan országba (állam területére) megy dolgozni, amellyel Magyarországnak van hatályos és alkalmazható adóegyezménye a kettős adóztatás elkerüléséről, akkor a megszerzett jövedelemmel összefüggésben az egyezmény szabályait kell alkalmazni. Az adóegyezmények fő szabály szerint úgy rendelkeznek, hogy a munkaviszonyból (nem önálló tevékenységből) származó jövedelem abban az államban adóztatható, ahol a munkavégzés történik. A magyar magánszemély által külföldön végzett munka ellenértékeként megszerzett jövedelem tehát külföldön adóztatható.

Fontos, hogy amennyiben a külföldön élő magyar magánszemély pl. a magyarországi ingatlana bérbeadásából jövedelemre tesz szert, akkor az után Magyarországon keletkezik személyi jövedelemadó (és esetlegesen egészségügyi hozzájárulás) fizetési kötelezettsége.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dalia7, 2019.02.02 11:36

Ez az elmúlt 8 évben magyar állampolgárságot kapott kb. 1 millió migránsra is vonatkozik ? Akik esetleg nem az országban dolgoznak..??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atesz69, 2015.07.04 20:19

@TrombiJoe: Szerintem ez kicsit másképp van!Valaki kimegy dolgozni külföldre ott nem fizetnek semmi eu.ellátást utána!Amikor haza jön elmegy ki vizsgáltatja vagy gyogyszert irat fel,vagy valami mütétet csinál stb!A mi befizetett járulékounkbol!Ja még veri a mellét hogy ö keres 2000 eurot meg milyen faszok vagyunk hogy itthon maradunk és gürcölünk 100-200 ft ért!Ha mi nem lenénnk akkor mit csinálna a kedves külföldön dolgozo,fizethetne havi 100-200-300 euro tb-ét kint!Igen is ha ki megy akkor fizessen ott ahova fizeti az adoját meg mindent de ne a mi zsirunkon éljen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.06.18 17:45

Nem egyszerű ez.Aki itthon van a kevés pénzéből sok egészségügyi hozzájárulást fizet.És még fizet utána a cége,és a kötelező autóbiztosítás 30%-a is oda megy.
Most ha valaki külföldön dolgozik akkor értelemszerűen oda fizet.
Viszont sokan itthon íratják fel,és váltják ki a gyógyszert,és ha netán megbetegednek tartósan,itthon gyógyulnak.Most erre mit mondjak???
Valami megoldás kell,ami elfogadható minden félnek.Mert így az a hülye aki itthon gályázik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

TrombiJoe, 2015.06.18 17:05

Ez praktikusan úgy működik, hogy az ember fia/lánya kimegy mosogatni Angliába. Előre semmit se tud, lehet, hogy 1 hónap múlva elfogy a kis tartalék, nincs semmi meló és hazajön. Ezért előre nem mond fel semmit, csakhogy a magyar kórház ne lássa el,amennyiben beteg lesz és hazajön. Eltelik pár hónap és az OEP elkezd levélben követelni X-szer 7-ezer-ennyi-mennyi forintokat a múlt hónapokra.Van,hogy 2 évet visszamenőleg.Ekkor már van kint meló.Megnézi a törvényt,letölti a nyomtatványt amivel igazolhatja(unión belül van!)a kinti járulék alapján a viszonossági ellátast(OEP szerint).Beviszi az angol biztosítóhoz, akiknek nem parancsol a magyar OEP,nem értik,mi a franc igazolás kell,nem adnak ki "magyarkáknak" külön extrákat. Ekkor a magyar felmondja a magyar állandó lakcímét, érvényteleníttet minden TAJ szerű cuccot, káromkodik és megfogadja:SOHA nem jön haza! Ezt nem kellett volna törvénybe hozni, nem repjegyeket meg havi +százezer forintot ígérni sajtókampányban. Noormális??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.06.18 13:07

"ennek hiányában a polgár belföldinek minősül, így egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett."

És ez a barnákra is vonatkozik, vagy azokra ez sem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html