A parlament honlapja szerint nemrég visszavonták a Rogán Antal féle módosító javaslatot, ám az eredeti javaslatot még nem, így az a furcsa helyzet állt elő, hogy ismét felső plafon nélküli javaslat van az országgyűlés honlapján. Természetesen ez csak ideiglenes állapot, hamarosan várhatóan az eredeti javaslatot is visszavonják.

A távközlési adó kiterjesztésére vonatkozó javaslat a kormány által benyújtott jövő évi adócsomag része. Eszerint az adó alanya a szolgáltató, mértéke 150 forint minden megkezdett gigabyte adatforgalom után; az adó összege csökkenthető a megfizetett társasági adóval.

A Rogán Antal jegyezte módosító indítványban pedig az szerepelt, hogy az internet-szolgáltatás utáni havi adó magánszemély előfizető esetén legfeljebb 700 forint, nem magánszemélynél pedig ötezer forint lehet.

Pénteken megígérték

A távközlési adó kiterjesztése (vagyis az internetadó) ebben a formában nem vezethető be, a parlament előtt fekvő törvényjavaslatot módosítani kell - fogalmazott múlt pénteken reggel a rádióban Orbán Viktor - miután két nagy és több kisebb tüntetés volt országszerte az újfajta adóterhelés ellen. A miniszterelnök egyúttal bejelentette, hogy a témában nemzeti konzultáció kezdődik jövőre. A politikus érvelése szerint azért nem vezethető be az új adótípus ebben a formában, mert "a vita félrecsúszott", "nincs meg a közös alap", hiszen az emberek internetadót látnak, miközben a kormány egy technikai módosítással a távközlési adót akarta kiterjeszteni.

A nemzetgazdasági tárca (NGM) pedig péntek délután bejelentette, hogy kezdeményezte a távközlési adóról szóló törvény kiterjesztésével kapcsolatos javaslat visszavonását Rogán Antalnál, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnökénél. A közlemény szerint  "a távközlési adó kiterjesztése ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot".

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő pedig szintén péntek délután úgy fogalmazott, hogy Orbán bejelentése egyértelmű az internetadó visszavonásával kapcsolatban: a 2015-ös adóváltozásokat tartalmazó törvénycsomagban szerepelt a távközlési adó kiterjesztésére vonatkozó javaslat, ám azt a kormány visszavonja Deutsch lesz a felelős az internettel kapcsolatos 2015-ös nemzeti konzultáció tartalmi kérdéseiért és az egyeztetések lebonyolításáért.

Hétfőn is sokat beszéltek róla

Ha megint becsapják az embereket, még nagyobb tiltakozás elé nézhetnek - mondta hétfőn a parlamentben Harangozó Tamás MSZP-s honatya az internetadó-javaslat visszavonásáról. Véleménye szerint a kabinet más formában kívánja bevezetni az adót, és a nemzeti konzultáció után, "majd a népakaratra hivatkozva újra nekifognak az internet korlátozásának". Pártja politikai nyilatkozatot nyújtott be és az alaptörvény hatodik módosítását kezdeményezi, hogy garanciát kapjanak az internetadó elvetésére.

Az LMP-s Schiffer András a 2015-ös büdzsé, az adótörvények és a korrupciós vádak miatt is bírálta a kormányt. Erre válaszul Tállai András, az NGM parlamenti államtitkárnak kijelentette: a távközlési adó kiterjesztésének ügye lezárult. Ennek technikai lebonyolítása az eheti bizottsági ülésen megtörténik, a törvényjavaslatból ez a rész kikerül.

A jobbikos Novák Előd pedig az internetszolgáltatások árát sokallta, mondván az versenyhátrányt okoz az országnak. Az unióban a hatodik legmagasabb árat a magyarok fizetik. Megismételte pártja javaslatát az alapszintű internethozzáférés ingyenessé tételéről, amely a távmunkát is fellendítené. Fónagy János, a fejlesztési tárca parlamenti államtitkára válaszul hangsúlyozta a kormány elkötelezettségét, hogy 2018-ra a hálózatot minden ember és vállalkozás számára elérhetővé tegye, mert az könnyítené az otthoni ügyintézést, a vállalkozások működését.