Megvan Magyarország legnagyobb adósa - íme a feketelista nevekkel, összegekkel

Közzétette az adóhatóság a 2012. harmadik negyedében jogerőssé vált nagyösszegű adótartozások listáját. A NAV által háromhavonta publikált három felsorolás közül ez az, amelyen konkrét összegek is szerepelnek. Az éllovas egy magánszemély, aki 3,5 milliárddal tartozik.
NAPI, 2012. október 20. szombat, 08:45
Fotó: Napi.hu

Egy üllői hölgy számít Magyarország legnagyobb adósának a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által pénteken publikált lista szerint, amely a megállapított adóhiány, valamint a büntetés és a késedelmi kamat - vagyis a megállapított jogkövetkezmény - összege alapján áll össze. Ebben a felsorolásban azok szerepelnek, akik esetében a hatóság előző negyedév során jogerőre emelkedett határozatban magánszemélyek esetében 10 millió, más adózók esetében 100 millió forintot meghaladó összegű adóhiányt állapított meg, és az adózók nem is fizettek. A listák összeállításának mikéntjéről, illetve arról, hogy milyen módon lehet onnan lekerülni, bővebben itt olvashat.

Összesítésünk szerint az összes adóhiány több mint a duplájára nőtt a második negyedévhez képest, ennek összege megközelíti a 23 milliárd forintot, míg a jogövetkezmények összege - szintén duplázódva - több mint 18 milliárdra rúg.

Ezzel párhuzamosan hosszabb lett a lista, 116-an - 53 magánszemély és 63 cég - szerepelnek rajta. Az alábbi lista a top 20 adóst mutatja - kattintson a képre a nagyításhoz!

forrás: NAV

Rosszcsontos múlt a listavezetőnél

A listát 1,9 milliárdos adóhiánnyal és 1,7 milliárdos jogkövetkezménnyel vezető Horváth Mónika (vagy Kővári Mónika) nevén - az Opten cégtárának adatai szerint - három cég szerepelt korábban, de ezek már nem hatályos adatok. Horváth Mónika többségi tulajdonosa és vezető tisztségviselője volt a 2012 októberében kényszer-végelszámolással megszüntetett Jupi-Ker 2006 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-nek, amely számítógép- és szoftver-nagykereskedelemmel foglakozott. Ez a társaság idén június 30-án még szerepelt az adóhatóság 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozást felhalmozó, nem magánszemélyeket összesítő listáján. A cég adószámát már 2008 szeptemberében felfüggesztette, majd törölte az adóhatóság.

Horváth Mónika 2007-ig résztulajdonosa volt az "egyéb" fogyasztási és háztartási cikkek nagykereskedelmével foglalkozó VADZSRA '99 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek, amelynek idén elindult a végelszámolása, majd a felszámolása. Ezen kívül 2004-ig résztulajdonosa és ügyvezetője volt a többek közt az italszolgáltatással és vendéglátással foglalkozó Rosszcsont Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-nek. Az utóbbi cég adószámát 2007-ben felfüggesztette az adóhatóság, a cégnyilvántartásból 2008-ben törölte a bíróság.

Rengeteg pénzt követel a NAV

Amint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, az utóbbi években a hátralékállomány nem nőtt, viszont a hátralékosok száma igen, ráadásul csökkenőben van a hátralékosok körén belül a még működő adósok száma. Tavaly a behajtási tevékenység eredményeként 338 milliárd forint tartozás folyt be, az év végén a teljes hátralékállomány 2268 milliárd forintra rúgott, ami elmaradt a 2010-es értéktől. Kedvezőtlen fejlemény ugyanakkor, hogy az összes hátralékon belül a behajtási intézkedés alá vonható, működő adózói kör súlya 26 százalékra csökkent, vagyis tőlük 582 milliárd forint beszedésére van esély. 2012. június 30-án a hátralékok összege 498,5 milliárd forint volt.

A NAV 2011. év végén 340 milliárd forint behajthatatlan tartozást tartott nyilván úgy, hogy ezek állománya folyamatosan nőtt. A működő adózók hátralékállományából tavaly összesen 186 milliárd forint tartozást kellett behajthatatlanként nyilvántartásba venni. A hivatal elévülés miatt döntő többségében korábban behajthatatlannak minősített 41 milliárd forint tartozást törölt. A hátralékállomány összetételében a kisösszegű hátralékosok aránya emelkedett, különösen a magánszemélyek számának, illetve a nem működő adózók hátralékának túlsúlya miatt. A hátralékos ügyfelek száma az év végén meghaladta az 1,5 milliót.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szalonna001, 2012.10.20 13:02

Csak az bassza a csőrömet ha én a sima autó tulaj nem fizetem be a súly adót.Ami évi X Ft. de ezred fillér a fenti tartózásokhoz képest.Akkor a Polgármesteri Hivatal életveszélyesen megfenyeget és mindenféle szankciókat helyez kilátásba.Nekem ne mondja senki,hogy ebbe a buliba nem kéne jobban körülnézni NAV nál!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2012.10.20 09:14

Ekkora adóhiányokat vétlenül és jóhiszeműen nem lehet összehozni, ezekben adócsalásnak kell lennie.

Hol voltak a NAV adóellenőrei?

A cikkben csak adószám felfüggesztése és cég törlése szerepel szankcióként. Adócsalás bűntette miatt egy feljelentés sem történt? Hiszen a táblázatban szereplő cégek vezetőinek már börtönben kellene ülniük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2012.10.20 09:06

Meg vannak az ebihalak nevei.
Hurrá.
Akkor vajon mennyi távol-keleti árust lehetne elővenni akik ha véletlenül beütik a tételt a pénztárgépbe akkor is a kettős könyvelésük miatt kettő nulla mindig lemarad minden tétel végén
Ismerik őket?...
Ők akik helyszínen kifizetnek a NAV-nak 160 milliós (!!!) büntetési tételt csak ne vigyék a konténereket.
Vajon ők mennyi magyar súlyosan beteg kisgyermek szájából lopták el galád módon a lélegeztetőgép csövét?!
Ismerősek azok a vidéki és pesti kisboltok ahol a pénztárgép mellett ott a számológép és csak az ismeretlennek adnak számlát, ha véletlenül betéved.
...
Nem csak csippek kellene a pénztárgépekben, hanem be kell kameráztatni a vállalkozó költségére.
Minden áruátvételt, kiadást, selejtezést digitális eszközökkel rögzíteni kell és archiválni. Adott rá a technika.
Az adómorál a legrosszabb az unión belül.
Fizessenek aki jól keresnek és eddig jól csaltak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2012.10.20 09:05

Az utolsó cégnél nem is tűnt fel a NAV.-nak vagy a cég bejegyzőknek, hogy az egy hajléktalan szálló?...
Brutális!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kakambuki, 2012.10.20 08:59

Ögyes! Amíg pedig mindez összejött mit csináltak a különböző illetékes hivatalok NAV, rendőrség ügyészség, bíróság? Miért hagyták mindezt? Én szétcsapnék közöttük az biztos, illetve mellette azonnal lecsuknám az illetőket vagy az illető vezetőket, hátha ugrásszerűen megnőne a fizetési hajlandóságuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html