A félreértések elkerülése végett a jelen cikk kizárólag a szerző véleményét tükrözi, véletlenül sem szeretne felhívás lenni a forint lehetséges árfolyamváltozásából profitáló, vagy veszítő pozíciók nyitására, még kevésbé kíván a forint árfolyamára hatással lenni, semmiképpen sem szeretne a szerző árfolyam-befolyásolás bűnébe esni.

Ha valakinek nem tűnt volna fel, Matolcsy György jegybankelnök az elmúlt hetekben gyakorlatilag forint shortolásra kérte fel a piaci szereplőket. Az MNB első embere először a pénzügyi világ szereplői által kiemelt figyelemmel követett CNBC hírtelevízión, majd tegnap a Napi.hu és a Napi Gazdaság konferenciáján a pénzügyi szaksajtó jelenlétében nyilatkozott a forint árfolyamáról

A CNBC-s interjú kivonata szerint:
Matolcsy szerint nem foglalkoznak a forint árfolyamának változásával, nem látják a szükségét annak, hogy beavatkozzanak. "Őszintén szólva olyan irányelvünk van, hogy ne avatkozzunk be" - tette hozzá a jegybankelnök. Mint mondta, Magyarország egy "kicsi és nyitott gazdaság", az MNB egy kicsi és nyitott központi bank, és ez azt jelenti, hogy "gyengék vagyunk, ha megjelenik pár nagy játékos".

A tegnapi konferencián pedig ezt üzente:
Nincs árfolyamcél, kamatcél, foglalkoztatási cél - nincs semmilyen más cél - fogalmazott Matolcsy György a Napi.hu és a Napi Gazdaság közösen szervezett makrogazdasági konferenciáján tartott előadásában. Az MNB egy rugalmas, ám tiszta célra koncentrál, innentől kezdve nincs értelme azon elmélkedni, hogy mikor emel kamatot a jegybank - hiszen belső okok nincsenek. Minden más külső ok és a forint árfolyamának változása is csak az inflációs folyamatokon keresztül hathat a kamatpolitikára.


Márpedig, ha egy jegybanknak nincs árfolyamcélja, sőt semmilyen más célja és az az irányelve, hogy nem avatkozik be, akkor az adott ország devizájának gyengülésére játszók számára kikerül az egyik fontos mentális gát a rendszerből, hiszen egyszerűen fogalmazva a forint shortok célárfolyamát nem határolja be az a tudat, hogy 310, 320 vagy 330 forintos devizaárfolyamnál majd kamatot emel a jegybank, vagy nagy összegben forintot vásárol, hogy megállítsa a gyengülést. Persze hozzá kell tenni, ez a másik irányban, a forinterősödés irányában is igaz. Bár az elemzők szerint nincs olyan tényező amely a jelenlegi helyzetben a forint masszív leértékelődését indokolná, de tény az, hogy ennek technikai oldalról most kevés az akadálya.


Az opciós piac jegyzései szerint a szereplők jelenleg leginkább forintsemlegesek. Ez annyit tesz, hogy a szereplők eddig nem láttak fantáziát a nagy összegű forint shortokban, de azt is jelenti, hogy egy meginduló gyengülés esetén a forint shortok zárása sem állna az árfolyam útjába. Eközben viszont a régióval foglalkozó elemzők, alapkezelők a ZEW és az Erste közös felmérése szerint olyan mértékben pesszimisták a forinttal kapcsolatban, amire a felmérés hat és fél éves történetében még nem volt példa. Ráadásul a forint shortolása köszönhetően a folyamatosan csökkenő jegybanki alapkamatnak régen nem látott mértékben vált olcsóvá, hiszen elolvadt a carry nagysága, azaz az alacsony kamatkülönbözet miatt nem fájhat a befektetőknek kitartani forint shortjaikat.

Technikai szemmel nézve a forint euróval szembeni árfolyamgrafikonja még nem néz ki vészesen, csak éppen jól sem. Rövid távon pozitívum, hogy van még felfelé ellenállás (kinevezhetjük ennek a 302,58, illetve a 306,4 forintos szintet korábbi csúcsok alapján) és kezd egy kicsit napos szinten túlvetté válni. Negatívum viszont annál több fedezhető fel. Egyrészt a 292 forintról történt elpattanással megerősítést nyert a forint gyengülését jelző, immár ötéves múltra visszatekintő emelkedő trendvonal.

A forint gyengülő trendje
Kép: www.markers.hu

A 299,6 forint fölé történ kitöréssel pedig nem csak az az utolsó legális csúcs sérült a grafikonon (már ha a záróárakat tekintjük), de kitört egy hosszabb távú csökkenő trendvonal fogságából is a kurzus (persze figyelembe kell venni, hogy ma elég alacsony a forgalom a nemzetközi piacokon, tegnap Amerikában a hálaadás napját ünnepelték). Az 50 napos mozgóátlag szépen bekanyarodik éppen a 200 napos felé, hamarosan megérkezhet a halálkereszt, s ehhez társul egy elég jól látható rövidebb távú emelkedő trend is.

Készülő kereszt, kitörés a csúcs fölé
Kép: Alfatrader

A fentiek alapján nem lenne meglepő, ha a piac a következő időszakban szép lassan kitapogatná, valóban nincs árfolyamcélja az MNB-nek, vagy elképzelhető mégis egy olyan szint, ahol a jegybank már beavatkozik a forint védelmében.