Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ahogy fejlődik az építész- és épületgépész technológia és lesznek egyre hatékonyabbak a szigetelések, ezáltal csökken az épületek fűtési igénye is. Éppen ezért örvendenek egyre nagyobb népszerűségnek az elektromos fűtési megoldások, annak ellenére, hogy az áram ára - egységnyi energiára vetítve - magasabb a földgázénál - hívja fel a figyelmet a Gépész Holding épületgépészeti vállalkozás.

Az elektromos kazánok padlófűtéssel vagy radiátorral felszerelt lakások, illetve társasházak fűtésére is alkalmasak, sőt megfelelő kiegészítőkkel (váltószelep, indirekt tároló), akár melegvíz-előállításra is használhatók.

A Gépész Holding összegzésével az alábbi esetekben célszerű és ajánlott az elektromos kazánt választani gázkészülék helyett:

  • Ha nincs kémény, és nem, vagy csak nagyon költségesen vagy körülményesen lehet a biztonságos füstelvezetést megoldani.
  • Ha nincs vezetékes gázellátás, és nincs lehetőség energiahordozó tárolására.
  • Ha kicsi a lakás vagy a fűtendő épületrész (üzlet, apartman).
  • Ha csak időszakosan használjuk a fűtést  hétvégi házak esetében).
  • Ha alacsony energiaszintű, jól hőszigetelt az épület, és kicsi a teljes hőigénye.
  • Ha az elektromos kazánt más fűtési rendszerek, például szilárd tüzelőanyaggal való fűtés kiegészítő hőtermelőjeként alkalmazzuk.
  • Ha napelemes rendszert is szeretnénk telepíteni, ami adott esetben teljes mértékben képes fedezni a kazán által elfogyasztott elektromos áram szükségletet.

Ha valaki úgy dönt, hogy elektromos kazánt választ, akkor a legfontosabb szempont a megfelelő teljesítményű hőforrás kiválasztása.

A kép forrása: Gépész Holding

Ehhez első körben pontosan tudnunk kell, hogy mekkora a fűtendő helyiségek hőszükséglete. Ennek a számításnak az elvégzését érdemes gépész szakemberre bízni. Legtöbb esetben az önálló számításoknál az emberek (hogy biztosra menjenek) inkább túlbecsülik teljesítmény szükségletüket, ami felesleges kiadásokhoz vezet.

Ezen kívül meg kell határoznunk azt is, hogy milyen szerepet tölt majd be az elektromos kazán a fűtési rendszerünkben: konkrétabban egyedüli forrásként, vagy csak kiegészítőként üzemel-e otthonunkban a készülék.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy padlófűtésre, más felületfűtésre vagy radiátorra kötik a rendszert, esetek ezeket kombinálva alkalmazzák.

A negyedik tényező, amit el kell dönteni, hogy a kazánnak kell-e például melegvizet előállítania, ebben az esetben ugyanis indirekt fűtésű HMV tároló beépítésére van szükség.

Nem szabad megfeledkezni az épület elektromos ellátottságáról sem, könnyen előfordulhat ugyanis, hogy hálózatbővítésre lesz szükség. A nagyobb teljesítményű készülékek számára többnyire 400 voltot, és típustól függő nagyságú áramerősséget kell biztosítani, ami egy kisebb lakásban vagy családi házban szinte biztos, hogy nem áll rendelkezésre. Ezen kívül az elektromos áramból nyerhető energia nem olyan, mint például a gázból kinyert, hiszen a gáz esetén teljesítménytől és kialakítástól függően egy feles vagy háromnegyedes vezetékre van csatlakoztatva a készülékek, mely ezáltal megfelelő ellátást kap, legyen az akár 12 vagy 24 kilowattos gázkazán. Az elektromos áramnál azonban a vezeték keresztmetszetétől, a hálózati feszültségtől és az áramerősségtől egyaránt függ a működés. Ha bármelyik kiépítése nem megfelelő, úgy a készülék nem fog megfelelően üzemelni - figyelmeztet a Gépész Holding.

A vállalat a KOSPEL EKCO elektromos kazánokat ajánlja, hiszen azok tartalmazzák a fűtési rendszer biztonságos működtetéséhez szükséges elemeket. Ilyenek pl. a keringtető szivattyú, a biztonsági szelep, a tágulási tartály, a hő- és nyomásmérők, illetve a nyomáskapcsolók. A készülékekről itt olvashat bővebben.

A cikk megjelenését a Gépész Holding támogatta.