kormány hivatalos oldalán jelent meg a társadalmi vitára benyújtott tervezetek között a rendelet, amely a Humán Reprodukciós Intézet Kft. (más néven Versys Klinika) részére járó állami kártalanítás mértékét állapítja meg – írja a hvg.hu.

2019 után fokozatosan vette át az irányítást a lombikszektorban a kormány, amely első lépésként még abban az évben hat, addig magánkézben lévő intézményt vont állami irányítás alá, majd tavaly nyáron egy országgyűlési rendelet is született, amelynek értelmében 2022. július 1-étől kizárólag állami meddőségi klinikákon kezelhetők az erre jogosult nők.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ennek okát a finanszírozási visszaélésekben látta.

A még megmaradt három magánklinika közül a Róbert Károly Meddőségi Centrumot végül átvette az állam, de a Reprosys Termékenységi Központ és a Versys Clinics hasonló ajánlatát elutasították, ezért tavaly mindkettő működési engedélye hatályát vesztette, többé nem végezhetnek meddőségi kezeléseket.

A bezárt klinikáknak állami kártérítést kell kapniuk

Ennek mértéke megegyezik a működési engedélyük elvesztését megelőző öt üzleti év – az állami átvétellel érintett – gazdasági tevékenységéből származó, mérleg szerinti eredménye átlagának összegével.

Arról a lap nem tud semmit, hogy a másik érintett klinika, a Reprosys Termékenységi Központ kapna-e bármilyen kártérítést.

Vesztergom Dóra, a Humánreprodukciós Igazgatóság vezetője a hvg360-nak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy a megszűnt magánintézeteket gyakorlatilag teljes egészében átvette az állam, „a Reprosys orvosait, szakdolgozóit is tovább foglalkoztatták és az embriók tárolása is megoldott”. 

 Nem hozott eredményt a meddőségi kezelések államosítása

2017 és 2019 között az évente elvégzett meddőségi kezelések több mint 19 százalékából született gyermek, 2020-ban már csak 17,9 százalékból, 2021-ben pedig a beavatkozások 16,6 százalékából született baba. Bővebben >>>