Sokáig titokban tartotta a kormány, mennyi esélye van egy párnak ma Magyarországon arra, hogy lombikbabája szülessen. A nemrég nyilvánosságra hozott – erősen kozmetikázott – számok alapján nem véletlenül: a magyar klinikák hatékonysága elmarad az európai átlagtól, tízből kevesebb mint két nő jár sikerrel.

Szakemberek szerint ennek egyik oka a magas életkori korlát, de szerepet játszanak a nem engedélyezett eljárások és a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) is - írja a Hvg.hu.

Milliárdokat öntött a meddőségi kezelésekbe a kormány, ennek ellenére csökkent a kezelések hatékonysága Magyarországon. A hatékonyság ez esetben azt jelenti, hogy az összes elvégzett kezelésből hány gyermek született.

Az ezt alátámasztó adatokat Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésre feltett válaszban a parlament honlapján hozta nyilvánosságra, bár ő sikertörténetként utalt a meddőségi klinikák államosítására. 

2019-ben kezdődtek nagy változások, akkor az állam először megvásárolt több magáncentrumot, majd arról is döntött, hogy 45 év alatt ingyen lehet igénybe venni a meddőségi kezeléseket, és az ehhez szükséges gyógyszereket is az egészségbiztosító állja.

Ha csak a nyers adatokat nézzük, akkor sem nehéz észrevenni, hogy az elmúlt néhány évben – állami milliárdok ide vagy oda – csökkent a magyar lombikkezelések hatékonysága – írja a lap.

Míg a kormány adatai szerint 2017 és 2019 között az évente elvégzett kezelések több mint 19 százalékából született gyermek, addig ez 2020-ban már csak 17,9 százalék volt, 2021-ben pedig még tovább csökkent 16,6 százalékra.

Többen azt is meglepőnek tartják, hogy az adatok szerint egy év alatt majdnem háromezer beavatkozással többet végeztek az országban, mint korábban. A lap kérdéseire sem a Belügyminisztérium sem a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nem válaszolt.

Magyarországon évente több ezer pár választja a külföldi klinikákat a siker érdekében, ahol nemcsak több eljárást végezhetnek el, hanem a versenyhelyzet miatt az intézményeknek is érdekében áll, hogy minél magasabb sikerrátával dolgozzanak.