Magyarország egy ország, „és kéretik nem gyarmatként tekinteni ránk senkinek a világon” – mondta a miniszter az ATV-nek. Nyomatékosította, nincs az a nyomás, „baráti útmutatás vagy hecckampány”, amivel minket háborúpárti álláspontba lehetne préselni”. 

Magyarország, ez a nevünk. A harmadik és a negyedik szótagra is külön szeretném felhívni a figyelmet: ország. Tehát, mi egy ország vagyunk és kéretik nem gyarmatként tekinteni ránk senkinek a világon, hanem egy országként, és az ebből fakadó tiszteletet igenis elvárjuk mindenkitől, függetlenül a gazdasági erejétől, a világon történő elhelyezkedésétől vagy az adott ország méretétől. A tisztelet kijár Magyarországnak, a tisztelet kijár a magyaroknak. Úgyhogy azt kérjük mindenkitől, hogy a tisztelet hangján beszéljen Magyarországon, Magyarországról és a magyar emberekről. Nincs az a nyomás, nincs az a baráti útmutatás, nincs az a hecckampány, amivel minket egy háborúpárti álláspontba bele lehetne préselni

– hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Itt van a magyar bankár, aki amerikai szankciós listára került

Magyar vonatkozású szankciókat jelentett be az amerikai nagykövet: elsősorban a Nemzetközi Beruházási Bank részben orosz, részben magyar vezetése az érintett. David Pressman arról is beszélt, hogy Magyarország áttételesen táplálja az orosz hadigépezetet. Bővebben>>>

David Pressman szerdai tájékoztatóján szankciókat jelentett be a budapesti székhelyű orosz Nemzetközi Beruházási Bank három vezetőjével, Nyikolaj Koszovval, a Nemzetközi Beruházási Bank elnökével, Laszlóczki Imrével, a magyar alelnökkel, és Georgij Potapovval az intézmény kormányzótanácsának elnökhelyettesével szemben.

Az amerikai nagykövet aggasztónak nevezte a magyar vezetés kapcsolatát az orosz vezetéssel.

Ugyanakkor Szijjártó Péter kemény reakciójának elhangzásakor már jó eséllyel megszületett az a  kormánydöntés, ami viszont azt sugallja, hogy igencsak komolyan vették az amerikai nagykövet bejelentését: ha úgy tetszik ezzel az Kormány politikai visszavonulót fújt.

Csütörtök délutánra ugyanis közleményt adtak ki, amely szerint az orosz alapítású bankban való részvétel értelmetlenné vált, ezért visszahívják kormányzati delegáltakat és kilépnek a Nemzetközi Beruházási Bankból.

 

 

 

Reagált a kormány az amerikai szankciókra: „értelmetlen lett a részvétel" az orosz alapítású bankban

A szerdai amerikai bejelentés után a kabinet áttekintette az NBB helyzetét, és arra jutott, hogy visszahívja a delegáltjait, valamint a szervezetből is kilép. Bővebben>>>


A magyar kormány eltántoríthatatlan az álláspontjától

„Szeretném világossá tenni, hogy nincs az a mennyiségű plakát, nincs az a mennyiségű sajtótájékoztató, nincs az a mennyiségű ellenzékbe öntött dollár, amellyel a magyar kormányt eltántorítaná a békepárti álláspontjától” – közölte a miniszter, hozzátéve: „kár ezzel próbálkozni”.

„Őszintén reméljük, hogy minél előbb béke is lesz Ukrajnában, mert az emberek szenvedésének véget kell vetni. Hallhattuk, hogy az egész világon, függetlenül attól, hogy hol helyezkedik el egy-egy ország, a hatások drámaiak” – mondta Szijjártó Péter.