Ausztria arra ösztönzi polgárait, hogy a szennyezés mérséklése érdekében az elromlott elektronikai cikkek lecserélése helyett javíttassák meg azokat: az osztrák kormány beszámolója szerint a tavaly áprilisban indított program bevezetése óta több mint 560 ezer elektronikai eszközt javítottak meg, pedig a célként kitűzött 400 ezres mennyiséget is csak 2026-ra várták.

A program célja, hogy Ausztria minimalizálni tudja az elektromos hulladékot, úgy, hogy megtéríti a magányszemélyeknek a cikkek javíttatási költségének felét, ha az legfeljebb 200 euró (75 ezer forint). A fogyasztók minden beváltott utalvány után újat igényelhetnek.

A kormány az Európai Unió által biztosított helyreállítási alapból fedezi a program 130 millió eurós költségvetését, amelyből az elmúlt egy évben mintegy 51 millió eurót váltott be a lakosság, egyebek mellett csaknem 250 ezer mobiltelefon javítására.

A telefonokon kívül a program mosogatógépek, mosógépek, kávéfőzők és laptopok javítására is lehetőséget kínál.

A tárca illetékes Eva Rosenberg elmondása szerint a program indulásakor nem számítottak ekkora érdeklődésre a telefonjavítások kapcsán, hiszen a technikai újítások miatt általában gyorsan lecserélik a még működő eszközöket is. Hozzátette, hogy a kisebb elektronikai boltok számára is kedvező a kezdeményezés, és már most forgalomnövekedést tapasztalnak.