Tüntetést szerveztek az osztrák határon, mert júliustól csaknem 160 eurós díjat kell fizetnie azoknak, akik Ausztriába akarnak menni a Schatterndorf (Somfalva) és Ágfalva közötti határátkelőn. Erről az osztrák település vezetői döntöttek. A díj két évre szól, és nagy része levásárolható az ottani boltokban. De a magyar tüntetők így is méltánytalannak tartják.

Az engedély két évre szól

Nagy volt a felháborodás az osztrák-magyar határ Ágfalvi oldalán tegnap reggel, amikor a település polgármestere közölte, júliustól egyszeri 160 eurós díjat kell fizetni azoknak, akik át akarnak menni Ausztriába a két település közötti határátkelőn. Ebből 140 euró levásárolható az osztrák boltokban. Az engedély két évre szól.

"Zavarják a magyarok az osztrákokat"

Az osztrák polgármester azzal indokolta döntését, hogy a magyar ingázók miatt sok a baleset és zavarják az osztrákokat. A határ magyar oldalán több tucat tüntető molinóval és transzparensekkel tiltakozott – adott hírt róla az RTL híradója.

„Akkor most, ha valaki befizet 160 eurót, akkor nem fogja zavarni az ott lakókat. Szerintem ez egy költői kérdés, vagy abból a pénzből mindenki olyan ablakot fog magának csinálni, amin keresztül nem hallanak be hangot. Szóval nem értem az egészet

– fogalmazott az egyik felháborodott helyi lakos.

Volt olyan tüntető, aki a határhoz kisétáló Schatterndorf-i osztrák delegáció tagjait is sértegette és ellenbojkottra hívott fel.

Itt mindig is megkülönböztetés volt, vagy betonkerítést húztak, vagy fizikai akadályt. Most például föltették ezt a csodálatos szerkezetet. Nem tudom ők mit szólnának, amikor nem tudnának átmenni.

Ágfalva polgármestere szerint az lehet a megoldás, ha új átkelőket építenek az érintett településeken.

„Egyetlen megoldás van, ami az itt lévő lakosság részéről is elhangzott, további utakat kell építeni ott, ahol erre igény van" – fogalmazott.

Precedenst teremt

Többen megjegyezték a hírrel a kapcsolatban, hogy mi van a Európai Unión belüli áru és a munkaerő szabad áramlásával. Amennyiben az osztrákok fogják magukat és hídpénzt szednek és ebből precedens lesz, az pont az EU felbomlásához fog vezetni – fogalmazta meg egy kritikus hozzászóló.

Van, aki nyugodtabban alszik

Cikkünk nyomán egy Ágfalvai lakos kereste meg szerkesztőségünket, aki abban az utcában lakik, amit az Ausztria felé ingázó autósok meglehetősen leterheltek. Amint írja, mióta az osztrák oldalon a határhoz vezető úton korlátozást vezettek be március 1-én

ismét nyugodtan tudok aludni és nem kell féltenem a gyerekeket a száguldozó ingázó droidoktól, akiket csak a saját idejük érdekel más nem. Páran közülük bunkó módon viselkednek, türelmetlenek, fáradtak, és sokan vannak, 2-3 ezer autó naponta.

 

Amint írja:

  •  A határ nincs lezárva, gyalog és kerékpárral korlátozás nélkül minden nap 0-24 órában átjárható.
  • Autóval időbeli korlátozással (munkanap 08-16 és 19-05 között) lehet ingyen áthajtani a határon
  • Kb. 50 méterrel a határátkelő után, már osztrák területen, rögtön a határátkelő után az idősek otthona előtt egy gyalogos zóna került kialakításra.
  • A 160 Eurós díjat azért kell fizetni, hogy a gyalogos zónán autóval át lehessen hajtani. Egy útzáró oszlop engedi át az arra jogosultakat.  Az összegből 140 euró levásárolható. 

A levél írója szerint az Ágfalvi lakosok többsége elfogadja a helyzetet, mert ez nem csak Schattendorfot, de Ágfalvát is védi a szükségtelen átmenő forgalomtól.

Azt ugyanakkor elismeri, hogy egyes emberek felháborodása valós, mivel csak az Ágfalván vagy Schattendorfon (Somfalva) bejelentett lakó vagy dolgozó kaphat áthajtási engedélyt.

A Sopronban alvó ingázók ebből kimaradnak, a Klingenbach-i (Kelénpatak) határ pedig kb. 5-10 perces kerülőt jelent.