Ez a legcsapadékosabb időjárási szituáció, ami az év ezen részében csak kialakulhat a térségünkben – mondta a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A ciklon a Földközi-tenger keleti medencéjéből szállít enyhe és nagyon párás levegőt gyakorlatilag teljes Közép-Európába a Balkántól Lengyelországon át kissé „visszakanyarodva” az Alpok keleti részéig

– tette hozzá a szakértő.

Az Alpok keleti területei kifejezetten sok esőt „kapnak”, ott akár 150-200 mm is lehullhat, ami szinte biztosan komolyabb árhullámot indít el a Dunán.

Egész héten 17-21 fokos maximumokat mérhetünk, 2-4 fokkal lesz hűvösebb az ilyenkor szokásosnál.

A hét második felében jön a feketeleves

A hét elején még országszerte napos, száraz idő várható, a maximum-hőmérséklet azonban kissé visszaesik és jellemzően 20 Celsius-fok körül alakul.

A hét második felében az ország délnyugati részében megnövekszik a felhőzet és ott eső, zápor is lehet, míg máshol nagyrészt napos idő várható. Vasárnap már országszerte felhős időre kell számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. 

Csütörtökön az ország délnyugati felén megnövekszik a felhőzet, ott már eső, zápor előfordulhat, máshol napos idő várható fátyol-, illetve gomolyfelhőkkel, csapadék nélkül. A keleti szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. Hajnalban 6-12, délután 16-22 fok között alakul a hőmérséklet.

Pénteken az ország délnyugati felén erősen felhős vagy borult lesz az ég, arrafelé eső, zápor előfordulhat, másutt nagyrészt napos időre van kilátás csapadék nélkül. Szombaton a déli, délnyugati országrészben nagyrészt erősen felhős vagy borult idő valószínű, másutt kevesebb felhőre kell számítani.  Vasárnap felhős idő valószínű, délnyugat felé haladva növekvő valószínűséggel fordulhat elő eső, zápor

Érdekes időjárás-rekordokat döntött az ország, 40 éve nem mértek ilyen átlagokat

Elemezték az előző havi időjárást, amiből kiderült, hogy hűvös és átlagosan csapadékos volt 2023 áprilisa.