A vádirat szerint a vádlott 2020-ban, a veszélyhelyzet idején az egyik budapesti kórházban dolgozott, és munkaköréből adódóan hozzáférése volt a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére szolgáló olyan gyógyszerekhez, amelyek kizárólag a kórházban, szoros orvosi felügyelet mellett voltak adhatók a betegeknek. Az orvos 2020 novembere és 2021 februárja között több alkalommal jogellenesen értékesítette a kórházban kezelt betegeknek biztosított gyógyszereket olyan kórházi ápoláson kívüli személyeknek, akik arra nem voltak jogosultak.

A vádlott alkalmanként jellemzően 80.000 forint jogtalan előnyre tett szert a gyógyszerekért cserébe, de volt olyan páciens, akit pénzért soron kívüli orvosi ellátásban részesített, és mindezzel összesen több százezer forint haszonra tett szert.

Az orvos ezáltal az orvosi kötelezettségeit súlyosan megszegte, egyúttal a gyógyszerek eltulajdonításával az egészségügyi intézmény készletét csökkentette.

Többen is érintettek az ügyben

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a gyógyszerekkel kereskedő orvost kötelességszegéssel, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével, valamint folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztás vétségével vádolja, míg az ügy többi vádlottjával szemben vesztegetés, közokirat-hamisítás, vagy hamis magánokirat felhasználása a vád. A vesztegetéssel vádolt orvossal szemben a nyomozó ügyészség letöltendő börtönbüntetést, pénzbüntetést, valamint az orvosi foglalkozás gyakorlásától való eltiltást indítványoz, az ügy többi vádlottja vonatkozásában – felelősségük arányában – felfüggesztett szabadságvesztésre, pénzbüntetésre, vagy próbára bocsátásra irányul az ügyészi indítvány.