Az Egyesült Államok a múlt héten bizalmasan értesítette az UNESCO-t (az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetét), hogy úgy döntött, újra csatlakozik a szervezethez, közel hat évvel azután, hogy a Trump-adminisztráció bejelentette, hogy visszavonja az amerikai tagságot – írta az Axios.

Az UNESCO-hoz való újbóli csatlakozás a Biden-kormányzat egyik külpolitikai célja – elsősorban azért, hogy ellensúlyozza a kínai kormány növekvő befolyását.

Miután Palesztina 2011-ben az UNESCO teljes jogú tagjává vált, az Obama-kormányzat leállította a szervezet finanszírozását. 2017 októberében a Trump-kormányzat bejelentette, hogy kilép az UNESCO-ból az általa Izrael-ellenesnek minősített elfogultság miatt. Nem sokkal később Izrael is kilépett.

Tavaly decemberben az amerikai kongresszus elfogadott egy törvényjavaslatot, amely több mint 500 millió dollárt különített el, hogy kifizessék az Egyesült Államok UNESCO felé fennálló tartozását.

Az adósság rendezése lehetővé teszi, hogy az USA ismét teljes jogú tagja legyen a szervezetnek. Az ügyben tájékozott forrás szerint az UNESCO nyugati országokat tömörítő csoportja már megállapodott abban, hogy helyet biztosítanak az Egyesült Államoknak arra az esetre, ha úgy dönt, hogy újra csatlakozik.