Jubilál a Balaton fagyija verseny. Az idén 10. alkalommal választotta ki a rangos szakmai zsűri azt a hideg édességet, ami egy évig birtokolhatja a címet. A megmérettetésre 18 fagylaltozó jelentkezett, a zsűrizés pedig ezúttal szakmai fórumot is teremtett, hiszen egy helyszínen bírálták el az ítészek a fagylaltokat – számolt be a hírről a TVKeszthely.

Rozé alapú sorbet, céklás málnafagylalt, gesztenyés-meggyes édesség és sajtos-tejfölös lángos ízű fagyi is szerepelt a repertoáron.

A bírálat első szempontja a vizuális élvezet volt, így a szakemberek először szemügyre vették a pultban elhelyezett édességeket, ezt követően kóstolhatták meg a kreációkat, amelyeket a készítőik röviden be is mutattak. Az ítészek ezúttal nem járták végig a fagylaltozókat, hanem egy adott helyszínre várták a versenyzőket.

Szerettünk volna valami különlegeset teremteni ennek a versenynek, egy különleges környezetet és atmoszférát. A versenyzőink is egy olyan jó közösséggé váltak az elmúlt tíz év során, hogy ők is szeretnek együtt lenni, szeretnek beszélgetni egymással, szeretnek tapasztalatot cserélni.

– tájékoztattott Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

A megmérettetés mára már a hazai top fagylaltversenyek között szerepel.

A fagyizók szívesen próbálják ki magukat, és találnak ki izgalmasabbnál izgalmasabb kreációkat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gasztro-turizmus egyre népszerűbb a Balatonnál, a turisták akár több tíz kilométert is utaznak, hogy kipróbálják a különlegességeket vagy a díjazott ételeket. 

A Balaton fagyiját is minden évben nagyon sokan keresik, többen csak emiatt utaznak el a nyertes fagyizóhoz.

Nagyon kreatívak voltak a kollégák, jó élmény volt végigkóstolni, eldönteni, hogy melyik fagylalt legyen a legjobb.

– tájékoztattott Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparkamara szakmai elnöke.

Az idén a balatonalmádi Amaretto fagyizó Balatoni tövises mangó sorbet nevű kreációja nyerte el a Balaton fagyija címet.

A zsűri az emléklapok mellett három különdíjat is kiosztott.

Iszonyat drága a fagyi, kevesebbet nyalakodunk

Olyan mértékű a drágulás Európa-szerte, hogy a fogyasztók visszafogottabban költenek, ami a cukrászdák fenntartását is veszélybe sodorja. A cukrászatok mégsem tudják kompenzálni az energia és alapanyagköltségeket a fogyasztói árakban, mert az annyira drasztikus áremelkedéshez vezetne, hogy már senki nem venne fagylaltot.

Bővebben -->