Az Intézet jelentésében a nemzedéki problématérkép ötödik legjelentősebb eleme a drogok, kábítószerek és az alkohol elterjedése volt. A megkérdezettek 5 százaléka tartja ezt nemzedéke legégetőbb problémájának – mondta Székely Levente, az Ifjúságkutató Intézet igazgatója. 

A kutatásból kiderült, hogy a válaszadók 13 százaléka gondolja, hogy nagyon könnyen, további 31 százalék pedig, hogy könnyen képes lenne drogot szerezni, ha akarna. Ez az arány 2016-hoz képest nőtt, hiszen akkor jóval kevesebben felelték azt, hogy könnyen droghoz juthatnak.

Jellemzően a 20–24 évesek azok, akik egyszerűbbnek ítélik meg a hozzáférés esélyét, illetve a Dél-Alföld és Észak-Magyarország régióiban élő fiatalok.

A fiatalok támogatják a szigorítást

A Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója, Molnár István Jenő hangsúlyozta, a szigorítás támogatottsága azt jelzi, hogy a fiatalok többsége az őket érintő megannyi szorongás ellenére sem a kábítószerekben látják a kiutat, illetve még kevésbé szeretnék azt mindenki számára elérhetővé tenni. 

A kábítószerek törvényi szabályozásával kapcsolatban a rendelkezésre álló friss adatok szerint a fiatalok kétharmada szigorításpárti. A megkérdezettek 30 százalék nyilatkozta, hogy jelentősen, további 38 százalék inkább szigorítaná, ezzel szemben csupán 25 százalék enyhítené a kábítószerekkel kapcsolatos törvényi szabályozást.