Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Andok országaiból Nyugat-Európába érkező kokain elsődleges átjárói eredetileg BelgiumHollandia és Spanyolország voltak, ezek az ismert útvonalak azonban megváltoztak, amikor Európa szerepet vállalt a kokain előállításában.

Az Európai Unió kábítószer-ellenes ügynöksége (EMCDDA), és az Europol szerint a kokain még soha nem volt ilyen könnyen elérhető a kontinensen – számolt be az Euronews.

Erősödik az európai kokain piac

A kábítószer nem csak a termelés növekedése, vagy a nyers drog feldolgozására szolgáló kapacitások bővülése miatt terjed rekord mennyiségben: a jelentések szerint új típusú, füstölhető kokaintermékeket fejlesztettek ki, ez pedig további komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. 

Az ügynökségek azt állítják, hogy Európa nem csak termeli a kábítószert, de a kokainnal kereskedő nemzetközi bűnszervezetekkel is együttműködik a piac bővítése érdekében.

Ez rekordszintű kábítószer-ellátottságot, növekvő erőszakot és korrupciót, valamint nagyobb egészségügyi problémákat eredményezett

– közölte Alexis Goosdeel, az EMCDDA igazgatója.

kokain mára a kannabisz után a második leggyakrabban fogyasztott tiltott szer Európában, a kiskereskedelmi piacát jelenleg 10,5 milliárd euróra becsülik. A kokainfogyasztás a kontinens déli és nyugati részén a legmagasabb, és a 15-34 éves korosztály körében a legnépszerűbb, közülük az elmúlt évben 3,5 millióan nyúltak az illegális kábítószerhez.

A drog előfordulása Ausztriában a leggyakoribb, ahol a lakosság 5,6 százaléka fogyasztott kokaint a 2021-2022-es időszakban, második a dobogón Írország (4,8 százalék), őket követi Horvátország, Hollandia, Spanyolország és Franciaország.

A 26 vizsgált nemzet közül Magyarország 0,6. százalékkal a 21. helyet kapta a listán, így a magyar kokain piacon egyelőre nem kell robbanásszerű fellendülésre számítanunk.

Nem csak országonként tér el a divatos drog fogyasztásának aránya, a nemek között is jelentős különbség fedezhető fel. A kábítószer-fogyasztók között a férfiak száma meghaladja a nőkét, és ez a kokainfogyasztás esetében sincs másképp: Az EMCDDA adatai szerint a férfiak 7,8 százaléka válik alkalmi fogyasztóvá, míg a nők 5,2 százaléka próbálja ki a kábítószert.

A vagyonosok gyilkosa

Az aggasztó statisztikákkal kapcsolatban Antonia Maria Costa, az ENSZ kábítószer és Bűnügyi Hivatalának korábbi vezetője is felszólalt:

„divatos diszkókban fogyasztják, nem a városok csatornáiban; a társadalom nyerteseinek szellemi üzemanyaga, nem pedig a vesztesek kábítószere."

– mondta a szakember. Hozzátette, hogy a drogfüggőség egy betegség, amit ugyanúgy fontos megelőzni és kezelni, mint bármely más egészségügyi problémát.

A függőség kezelése általában a rehabilitációs központokban veszi kezdetét, azonban ide először átlagosan 35 évesen kerülnek be a betegek, az első fogyasztási átlagéletkor pedig 23 év.

A tizenkét éven át tartó függőség ugyan visszafordíthatatlan károkat okozhat a szervezetben, mégis szerencsésnek mondhatják magukat a kezelt függők: az Európai Unióban 2022-ben több mint 5800 ember halálát okozta a kábítószer-fogyasztás, a kontinensen pedig összesen 6400 emberéletet követelt.