A természeti jelenségről szóló cikkükben az áll, hogy tegnap este az ország északi-északnyugati része fölött annyira elvékonyodott a felhőzet, hogy láthatóvá vált a tiszta égbolt. Este 11 óra után több éjjellátó kamerán is rózsaszínes fény kezdett táncolni az északi horizont fölött, idén először sarki fény volt látható Magyarországról. A jelenségről videófelvétel is készült. 

Kép: idokep.hu

Az intenzívebb geomágneses viharok miatt egyre több kutató aggódik. Egy erősebb koronakidobódás akár a földi távközlési, energiahálózatokban is súlyos károkat okozhat.

Bár még az ilyen jelenségek élettani hatásairól keveset tudunk, a feltételezések szerint a napszél, a napkitörés és az erős napfelszíni aktivitás megzavarhatja az agy elektromos tevékenységét, ami migrénhez vezethet. Emellett egyéb műszeres mérési eredmények azt mutatják, hogy a homlok, a nyak és a vállak területén megváltozik az izmok feszülése, valamint módosulhat az észlelési és koncentrációs képesség is.

Kutatások folynak arról, hogy az erős mágneses viharok hatással vannak-e a skizofréniában és depresszióban szenvedő páciensekre, mivel a napkitörések az agy potenciálját és aktivitását is befolyásolják.