Arra készülünk, hogy 2024-ben nagyobb arányban nyerjük a választást, mint 2019-ben – mondta Karácsony Gergely a Magyar Hangnak adott interjújában. 

Azt fogom legyőzni, akit a Fidesz indít

– jelentette ki Budapest főpolgármestere.

A városvezető beszél arról is, hogy jobb lenne, ha nem pártok jelöltjeiként indulnának az ellenzéki politikusok a jövő évi önkormányzati választáson.

Karácsony Gergely szerint egy budapesti fókusszal működő, lokálpatrióta ernyőszervezetre van szükség ahhoz, hogy jövőre, az önkormányzati választáson együttműködve sikert arassanak az ellenzéki pártok.

főpolgármester szerint az egyeztetések során pártállástól függetlenül a legtöbb ellenzéki politikusnak tetszett a civil szervezetekkel való összefogás gondolata. Hozzátette: a pártoknak érdekük, hogy ez megvalósuljon.

Az ATV Híradója az ügyben több ellenzéki pártot megkeresett. 

Két támogatója már van az ötletnek

Kiderült, hogy a Jobbik támogatja a főpolgármester javaslatát, ami szerintük egybevág a Jobbik stratégiájával. Lukács László György, a párt frakcióvezetője szerint lokálpatrióta, a helyi ügyek mellett elkötelezett emberekre van szükség, és ezeknek az embereknek az összefogásából kell állnia annak a szervezetnek, ami megméretteti magát az önkormányzati választáson.

Momentum szintén üdvözli Karácsony Gergely kezdeményezését. A párt úgy látja: az ellenzéki politizálás új útjait a civil társadalommal való szövetség és kapcsolat építésén keresztül kell megvalósítani.

A DK viszont nem reagált a megkeresésre.

A 2019-es önkormányzati választásokon az ernyőszervezet politika sikert hozott több helyen, ezért is gondolja Karácsony Gergely, hogy ezt meg kellene ismételni

– vélekedett a  politikai elemző. Nagy Attila Tibor szerint a főpolgármester abban látja a Fidesz csapdájának elkerülését, ha az ellentéteket begyömöszöli egy ernyőszervezetbe.

„Nem lesz könnyű az összefogás, mert a pártok sebeket ejtettek egymáson, ugyanakkor helyi szinten annyiban lehet összefogás, hogyha helyi ügyekről és problémákról van szó, azokra koncentrálva a helyiek jobban el tudják érni az összefogást, egy kicsivel távolabb az országos politika zajától" – fogalmazott Nagy Attila Tibor. 

Az önkormányzati választásokat 2024 májusában tartják.