A szövevényes ügy szálai Tolna, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékbe vezették a nyomozókat, ahol további házkutatásokat hajtottak végre, miután a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál (KR NNI) a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján korábban büntetőeljárás indult gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalás miatt.

A budapesti és a hajdú-bihari egységeknek a náluk folyamatban lévő ügyekben új elkövetőket sikerült beazonosítaniuk a szerteágazó ügycsoport nyomozása során, így tovább hízik a maffiaügy, az ortopéd cipős akták pedig hónapról hónapra egyre terjedelmesebbek.

Mára már 40 gyanúsítottja van a csalássorozatnak: 16 orvos, 13 cégvezető és 11 alkalmazott.

A KR NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatala a megindított büntetőeljárásokkal párhuzamosan vagyonvisszaszerzési eljárást indított a bűnszervezet eljárás alá vont tagjaival szemben. A három új gyanúsított esetében megközelítőleg 50 millió forintnak megfelelő vagyont zároltak, illetve foglaltak le, amelyből a készpénz és a számlán lévő összeg meghaladta a 35 millió forintot.

A bűnbanda Tolna vármegyei elkövetője

A tolnai férfit azzal vádolják, hogy ortopéd orvosként egy szegedi cég megbízásából 2022-ben 73 személynek írt fel jogosulatlanul vényeket gyógycipők kiváltására fiktív adatokkal. Az elkövető orvos a visszaigényelt állami támogatásokból így több mint 10 millió forint összegű kárt okozott a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK). Az általa képviselt cég azonban további közel 44 millió forint vagyoni kárért felel.

A házkutatásokat követően a Tolna vármegyei orvost jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanújával bűnügyi őrizetbe vették.

Szolnoki és kecskeméti szálak

A hajdú-bihari nyomozati szakasz bizonyítékai szerint egy békéscsabai kft. ügyvezetője a vállalkozását felhasználva 2018 és 2022 között folyamatosan működtetett egy hierarchikus bűnszervezetet, amely összesen több mint 1 milliárd 250 millió forint állami támogatást igényelt vissza jogosulatlanul a NEAK-tól. 

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér rendszerben rögzített recepteken ez esetben is fiktív adatok szerepeltek, s a legyártott áruk általában silány minőségűek voltak, vagy nem gyógytermékek.

Az elkövetői kör ezen csoportjához tartozott a most elfogott szolnoki ügyintéző nő, továbbá egy kecskeméti orvos is, aki közel 150 millió forint állami támogatást igényelt vissza jogosulatlanul. A házkutatások során a nyomozók adathordozókat, releváns dokumentumokat és további eszközöket foglaltak le, majd mindkét gyanúsítottat bűnügyi őrizetbe vették.