Nem vagyunk fáziskésésben, tartjuk a tervezett menetrendet — mondta az EU-val folyó pénzügyi tárgyalásokról Navracsics Tibor a Ludovika Fesztivál idei nyitónapján. A tavaly decemberi megállapodás után, most az uniós források tényleges folyósításáról és a helyreállítási alaphoz kapcsolódó hitelfelvételről folynak az egyeztetések. Hozzátette, tudják tartani a tempót, az uniós források érkezni fognak.

A moderátor azon kérdésére, hogy lesz-e végül tényleges megállapodás, ha az Európai Bizottság újabb és újabb feltételekkel áll elő a tárgyalások során, a miniszter elmondta:

ez a politika szépsége, az ember tudja, hogy lesz megoldás, de azt nem tudja, hogyan.

Hozzátette: mindkét fél alaptézise, hogy megállapodásra kell törekedni, ami bizakodásra ad okot.

Úgy látja, az Európai Bizottság olyan helyzetben van, hogy ha megállapodik Magyarországgal vagy Lengyelországgal a helyreállítási pénzek folyósításáról, akkor az Európai Parlament azonnal bizalmatlansági indítvánnyal fenyegeti a testületet. A miniszter meglátása szerint tehát elsősorban az Európai Parlament nem akarja a megállapodást.

Hozzátette, Magyarország jelenleg a hivatalos megállapodást várja az igazságügyi reformcsomagról. Erről informális megállapodás már létrejött, de a minisztert az sem lepné meg, ha a hivatalos megállapodás előtt a Bizottság újabb feltételekkel állna elő.

Elmondta, ezen felháborodhatunk, de azzal nem jutunk előrébb

Ehelyett tárgyalni kell, és kompromisszumokat kell kötni, így szép lassan afelé terelni a bizottságot, hogy elfogyjanak a kifogásaik, és belássák, hogy Magyarország minden kifogásolt területen megfelelően teljesít.

Szerző: Szabó Emese, Bajusz-Erdélyi Noémi, Kulcsár Simon Dávid

 

 

 

Navracsics Tibor: az Unió háborúban nem képes cselekvő aktorrá válni

Az európai integráció legfőbb vívmánya a béke – mondta a területfejlesztési miniszter csütörtökön Budapesten, a Ludovika Fesztivál szabadegyetemi programján tartott előadásában. Bővebben>>>