A Naphire.hu portál kapott olvasói képeket a patkányészlelésről. Miután a sebészet és az urológia is a Kútvölgyi kórházba került át, a megüresedett helyiségekben az olvasók szerint egyre több rágcsáló tűnik fel a Szent János kórházban. A patkányokról készült képek a szülészet-nőgyógyászaton készültek.

A kórház kommunikációs vezetője azóta a lapértesülésekre reagálva elmondta: a szolgáltató a helyszíni szemlét követően megtette a szükséges intézkedéseket.

„Kórházunk a hazai közintézményekre vonatkozó közegészségügyi előírásoknak megfelelően megrendeléssel rendelkezik a rágcsálók elleni csapdák kihelyezésére és azok folyamatos megfigyelésére, pótlására, valamint fertőzöttség esetén a rágcsálók egyedi irtására. A kihelyezett csapdák esetében a visszaellenőrzés és pótlás rendszeres időközönként, garanciálisan megtörténik. 2023. július 1-től a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) vette át a kórházak műszaki üzemeltetési feladatait, így a rágcsálók és rovarok elleni védekezés biztosítását is”

– írta válaszában az Észak-budai Szent János Centrumkórház.

Hozzátették: ha valamelyik intézményükben elszaporodnak a kártevők, soron kívüli intézkedést kérnek a KEF-től. Erre ezúttal is sor került.

A csatornából mászott fel és egy öltözőben bujkált a patkány

Valószínűleg a csatornából mászott fel az Észak-budai Szent János Centrumkórház Diós árok telephelyén az öltözőbe egy rágcsáló, amelyet az intézmény dolgozói vettek észre. A rágcsálót eltávolították, a kórházban máshol nem találtak jelenlétére utaló nyomokat – közölte az intézmény kommunikációs vezetője pénteken az MTI-vel.

A sebészeti és urológiai osztályok a már felújított Kútvölgyi Kórház 4. és 5. emeletén üzemelnek, ott nem találtak rágcsáló jelenlétére utaló jeleket.

Az intézmény dolgozói, miután egy betegellátást nem érintő térben, egy öltözőben látták a rágcsálót, a legrövidebb időn belül az erre rendszeresített sürgősségi telefonszámon értesítették a kórház műszaki üzemeltetését végző cég műszaki ügyeletesét. Egy rágcsálóirtó szakember ezután sürgőséggel rágcsálócsapdát helyezett ki.

Egyedi az eset

A szolgáltató szóbeli tájékoztatása alapján egyedi esetről van szó, nagy valószínűséggel a csatornából mászott fel az állat, amelynek eltávolítása sikeresen megtörtént. Egyéb fertőzésre utaló nyomokat a szakember nem állapított meg.

Az elmúlt időszakban más osztályról rágcsálók jelenlétére utaló jelzést vagy bejelentést sem a kórház higiéniai osztálya, sem az ellátási csoport nem kapott.

Megtörtént a fertőtlenítés, a betegellátásnak nincs akadálya

A takarítószemélyzet az eset után többször is fertőtlenítő takarítást végzett az öltözőhelyiségekben, azóta a dolgozók nem láttak sem az öltözőben, sem az épület más részében rágcsálót.

A rágcsálóirtással foglalkozó szakember többször is megjelent, és személyesen ő is ellenőrizte a helyiségeket, nyomatékosítva: a rágcsáló jelenléte, illetve eltávolítása semmilyen módon nem akadályozta a betegellátást.

A kórház – a hazai közintézményekre vonatkozó közegészségügyi előírásoknak megfelelően – megrendeléssel rendelkezik a rágcsálók elleni csapdák kihelyezésére és azok folyamatos megfigyelésére, pótlására, valamint – fertőzöttség esetén – a rágcsálók egyedi irtására. A kihelyezett csapdák esetében a visszaellenőrzés és pótlás rendszeres időközönként, garanciálisan megtörténik.

Orosházán döglött galambok potyogtak a mennyezetről

Még 2016-ban történt az eset, amikor elhullott galambok potyogtak ki az orosházai kórház műtőjének álmennyezete mögül.

Mint kiderült, az urológiai műtő álmennyezete hagyta el magát, amely mögül csontkukacok és egyéb férgek hullottak ki. Amikor egy másik helyen is megbontották az álmennyezetet, onnan mintegy száz elhullott galamb teteme került elő.

Ezt követően elhalasztottak néhány műtétet az egészségügyi intézményben.

Szeptemberig csak meghatározott időpontokban lehet szülni a jászberényi kórházban

A Jászberényi Szent Erzsébet Kórház személyi változások miatt korlátozottan tudja megoldani a betegek ellátását, más városokba irányítják át őket. Bővebben --->