Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a rendkívüli szombati kormányinfón számolt be arról, hogy további szigorítások jöhetnek, hogy megvédjék a gyerekeket.

Egy konkrét ügy állította ismét a figyelem középpontjába a gyermekvédelem ügyét, a miniszter szerint nem maradhat következmények nélkül egy ilyen eset sem.

Az ominózus eset: a tizenévesekre nyomuló 39 éves pedagógiai asszisztens

Február közepén rúgták ki az óbudai Krúdy Gyula Angol–Magyar Két Tanítási nyelvű Általános Iskolából azt a 39 éves pedagógiai asszisztenst, aki a TikTokon úgy nyilatkozott, hogy rendben van, ha egy 15 éves fiú a szeretője. Az is kiderült, hogy több kiskorúval beszélt obszcén módon, és képeket kért tőlük. A szülők feljelentették a férfit. A 39 éves B. Zsolt a közösségi médiában büszkén nyilatkozott úgy, hogy ő nem pedofil. A jelek szerint az eset rettenetesen felháboríthatta Orbán Viktor miniszterelnököt, aki szokásos péntek reggeli Kossuth Rádiónak adott interjújában elmondta: ezzel az üggyel neki személyesen is foglalkoznia kell, továbbá hozzátette: „nagyon világos választ” szeretne kapni a kérdésre, hogy „hol vannak azok az állami emberek, akiknek az a dolguk, hogy vigyázzanak a gyerekeinkre”. Éppen ezért a kormányfő péntek délután Pintér Sándor belügyminiszterrel is egyeztetett a Karmelita kolostorban gyermekvédelmi ügyekben. A találkozón szó volt az óbudai iskola pedagógiai asszisztensének botrányos ügyéről, a gyermekek genderideológiával szembeni védelméről és oktatási kérdésekről is. A kormányfő úgy fogalmazott: gyermekeink védelme az első és legfontosabb  – számolt be az Index.

Az őszi ülésszakon dönt az Országgyűlés

Minden szabályozási kérdés nyitottá vált, ezért áttekintik a gyakorlati tapasztalatokat, a nemzetközi szabályozást, a tudományos álláspontokat, és azok ismeretében alakítják ki az új szabályozást. A törvénymódosítást az őszi ülésszakon vitathatja meg az Országgyűlés Rétvári Bence szerint.

Ezeknek a cselekményeknek sokszor „virtuális szála” van, a kapcsolatfelvétel, a kommunikáció gyakran az interneten történik, ezért kell a gyermekeket nemcsak a fizikai, hanem a virtuális világban is megvédeni.

– hangsúlyozta Rétvári Bence.

Segítséget kérhetnek az érintettek

A Belügyminisztérium által működtetett Integrált Jogvédelmi Szolgálat gyermekjogi képviselőinél segítséget kérhetnek az érintettek, amennyiben úgy gondolják, sérültek a jogaik vagy szexuális visszaélés áldozataivá váltak. Novák Krisztina, a szolgálat vezetője kiemelte:

a gyermekjogi képviselők országos lefedettséggel dolgoznak, minden település minden oktatási intézményében elérhetők a 80-620-055 ingyenes zöldszámon vagy a [email protected] címen.

A szolgálat figyelemfelhívó plakátokat helyezett ki tavaly az iskolákban: ezek arra biztatják a gyermekeket, hogy szóljanak a gyermekjogi képviselőnek, amennyiben sérelem érte őket, kérdezzenek, jelezzék a problémájukat. A szolgálat munkatársai a cyberbullying, az internetes zaklatások esetén is tudnak tanácsokkal szolgálni.

A plakátkampány mellett mesekönyvvel segítik az óvodás és az alsó tagozatos gyerekeket, hogy felismerjék a verbális, fizikai, szexuális bántalmazást, a felső tagozatosokkal pedig gyermekjogi kérdésekről beszélgethetnek az osztályfőnöki órákon a szolgálat által készített információs anyag alapján.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.