rendőrség mindenekelőtt arra figyelmeztet, hogy a tűzijátékokat és a különböző, szilveszter idején népszerű pirotechnikai eszközöket mindig távol kell tartani a gyermekektől.

Petárdázni, ahogy a korábbi években, idén is tilos, maga a petárda birtoklása is tiltott. Aki petárdázik, szabálysértést követ el, ami 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Nézzük, hogy ezen túl még mely fontos tanácsokat ás tudnivalókat ajánl a lakosság figyelmébe az ORFK, ha valaki szilveszter éjszaka tűzijátékozni vagy petárdázni szeretne!

Mit jelent a pirotechnikai osztályokba sorolás?

Az 1. és a 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, ám a 3. osztályba sorolt termékek csak december 28. és 31. között vásárolhatók.

A professzionális, 4. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedéllyel.

Mikor használható fel a szilveszteri tűzijáték?

A 3. osztályba sorolt tűzijátékok december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között használhatók, ehhez engedély nem kell.

A fel nem használt 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilvesztert követően öt napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, amit ő köteles térítésmentesen visszavenni.

Hány éves kortól vásárolhatók ezek?

Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14, a 2. osztályba tartozó termékeket 16 éves kortól lehet megvásárolni és használni, míg a 3. osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg.

Honnan tudhatom, hogy a megvásárolt pirotechnikai termék megbízható, biztonságos?

A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.

Hogyan kell tárolni a szilveszteri tűzijátékokat?

Ezeket mindig tartsuk távol a gyerekektől és más tűzveszélyes anyagoktól is elzárva. Tetőtérben, alagsorban szintén nem szabad tárolni ezeket. Az eredeti csomagolást csak közvetlenül a felhasználás előtt bontsuk fel, a hibás és sérült termék használata pedig kimondottan tilos.

Lehet petárdázni idén szilveszterkor?

Nem. Továbbra is tilos petárdát birtokolni és felhasználni. Aki a tilalom ellenére petárdázik, szabálysértést követ el és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Miért veszélyes a petárda?

Magyarországon is minden évben történnek kisebb-nagyobb petárda-balesetek. Egy felrobbant petárda rendkívül súlyos, akár maradandó sérülést is okozhat. A végtag roncsolódása, csonkolódása, a hallás károsodása mind a petárda használatának következménye lehet.