Sorozatban hetedik éve, 2016 óta többen költöznek haza magyar állampolgárok, mint ahányan kivándorolnak – írta blogbejegyzésében Szalai Piroska. A munkaerőpiaci szakértő a KSH legfrissebb, 2022-es ki- és bevándorlási adatait vizsgálta meg.

Ismét divattéma lett a kivándorlás és a bevándorlás, de a médiában megszólalók inkább csak riogatni szándékoznak, s nem pontos képet adni arról, hogy hogyan is áll hazánk a vándorlások területén

– írta bevezetőjében Szalai Piroska, aki számadatokkal támasztotta alá írását. A KSH adatai szerint tavaly összesen összesen 35 950 magyar állampolgár vándorolt be Magyarországra. Ebből 21 900-an olyanok, akik itt születtek, aztán legalább 12 hónapra elhagyták az országot, most pedig visszatelepültek.

14 ezer külföldön született magyar állampolgár jött

Több mint 14 ezren vannak azok is, akik külföldön született magyar állampolgárok, de valamilyen okból Magyarországra költöztek. A közel 36 ezres adat egyébként messze a legmagasabb 2010 óta, a korábbi csúcs a 2018-ban regisztrált 33 625 fő volt. 

Magyarok és külföldiek tavaly összesen 91 500-an választották Magyarországot, miközben 56 050-en, magyar és nem magyar állampolgárok, elhagyták az országot.

Szalai Piroska arról is írt, hogy az ENSZ statisztikái szerint a környező kelet-európai országok közül 2020-ban is nálunk volt a legkisebb a külföldön élő, hazánkban születettek aránya az aktuális lakosságszámhoz viszonyítva.

Nálunk a legkisebb a régiós elvándorlás

Még Szlovákiában és Szlovéniában is nagyobb volt ez a mutató, pedig a volt keleti tömb államai közül mi vagyunk hárman a legkisebb elvándorlási aránnyal rendelkezők. Ha a bevándoroltak és az külföldön élők lakosságszámra vetített arányának különbségét vizsgáljuk, akkor egész Európában MagyarországÉsztország, Finnország és Ciprus a legkiegyenlítettebb, ahol 1,5 százalékpontnál kisebb a különbség a két arány között.

Vasfüggönyt húztak az osztrákok: 60 ezer forintos belépési díjat szednek a határátkelőnél

Óriási a felháborodás a határ magyar oldalán. Az új szabályok július 3-től lépnek életbe. Az átkelést engedélyeztetni kell az osztrák hatósággal a díj megfizetése mellett. A kérvények indokoltságáról egy osztrák szakértői tanács dönt. Bővebben --->