A biztosítási szektor minden európai gazdaságban, így Magyarországon is igen fontos ágazat, amelynek a nehéz helyzet ellenére van jövője - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Magyar Biztosítók Szövetségének mai konferenciáján. Ha a magyar gazdaság talpon marad és terveinknek megfelelően megerősödik, akkor a fejlődésben komoly szerep jut majd a biztosítási szektornak - mondta a miniszterelnök.

A hét végi EU-csúccsal kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: a magyar emberek jobban tűrik a válságot, mint Európa más népei, mert ehhez már szoktatva vannak. Az, hogy korábbi válságokat átéltünk, erőt ad a mostani válság körülményeinek elviseléséhez. A rendszerváltás idején 1,5 millió munkahely szűnt meg, szociális juttatások elinflálása volt napirenden - ilyenről most nincs szó - mondta a miniszterelnök. A korábbi válságok nyomán az látszik, hogy a legnagyobb veszély a reménytelenség. Azok tudnak jól kikerülni a válságból, akik nem adják fel, sőt előre készülnek a válság utáni életre, hogy gyors és sikeres legyen az elrugaszkodás - mondta a miniszterelnök, megjegyezve, hogy az már egy más világ lesz.

Mi már kifelé jövünk a válságból

Az, hogy Magyarországon bank-, hitel, vagy biztosításellenesség lenne, az badarság - Széchenyi után a mai magyar gazdaságpolitikának is alapelve, hogy a gazdaságnak szüksége van hitelre - de csak tisztességes, fedezettel rendelkező hitelekre lehet támaszkodni. Fontos, hogy az ország növekedési pályára álljon - Orbán szerint úgy tűnik, hogy az államadósság kontrollálása okán mi már kifelé jövünk a válságból -, mert növekedés nélküli gazdaságban egyetlen szektor, így a pénzügyi, biztosítói szektor sem bővülhet, növekedhet.

A hét végén az EU-csúcson már fontos és kedvező döntések születhetnek, jó esély van arra, hogy nem lesz már további késlekedés - Orbán szerint az EU problémáját nem Magyarország oldja majd meg, hazánk csak néhány kísérletre hívhatja fel a figyelmet. Régiónk az EU növekedési motorja lesz, lehet a válság után.

Nincs alternatívája az államadósság csökkentésének

Arányos, egyszerű és kiszámítható versenyképes adórendszer kell - ez 2012 végére létrejöhet. Az államadósság csökkentésének sincs alternatívája. Nem tudok elképzelni olyan gazdaságot, amely növekszik, miközben a családok a fogyasztásra elköltendő pénzét a növekvő törlesztőrészletekre kénytelen költeni - mondta a végtörlesztéssel kapcsolatban a miniszterelnök, aki ugyanakkor jelezte: az önkormányzatokat is ki kell hozni a devizaadósságból.

A nyugdíjkassza zárt, még a demográfiai hatásokat is tudja majd kezelni és a következő évekre is ez biztosítva lesz. A strukturális átalakítások az egészségügyben is hasonló célokat szolgálnak - rövid távon itt a baleseti különadó fájhat a biztosítóknak is - ismerte el a miniszterelnök. Tudatában vagyok a biztosítási szakma bizonytalanságának és elkeseredettségének. Azzal is tisztában vagyok, hogy a szakemberek sem látják pontosan milyen irányokat követ majd a magyar gazdaságpolitika. A kormány elismeri és nagyra tartja a biztosítók kötelezettségvállalását a gazdasági helyzet megoldása érdekében vállalt többletterhek elfogadásában - mondta a kormányfő.

Az állam kedvezményekkel támogatná az öngondoskodást

A kormány a szektort nem csak a pénzügyi súlya miatt tartja fontosnak, hanem az olyan a biztosítók által képviselt értékek okán is: az öngondoskodás egy hosszú távon növekedni akaró társadalom alapelve - a biztosítók pedig ebben az irányba terelik a polgárokat. A biztosítók a károk utáni helyreállításban is komoly szerepet bírnak.

A válság után a pénzügyi szektoron belül erő-átcsoportosítás várható - a bankoknál a klasszikus banki és a befektetési banki tevékenység szétválasztása lenne szükséges -, amely felértékelheti a biztosítási szektort. A nyugdíj- és egészségbiztosítás terén a kormány az állami láb mellett egy erős magánlábat szeretne kiépíteni - ebben még kedvezményekkel támogatni is hajlandó a szektort, ha sikerül megoldásra jutni az egyeztetéseken - mondta a miniszterelnök.