Orbán: szamárság a bankellenesség

Magyarországon az emberek már szoktatva vannak a válsághoz, ez pedig reményt adhat arra, hogy a kilábalás élére állhatunk - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök fellebentette a lehetőségét, hogy az öngondoskodást és az egészségügyet akár a kormány is támogatná kedvezményekkel.
Nagy László Nándor, 2011. október 19. szerda, 10:07
Fotó: Napi.hu

A biztosítási szektor minden európai gazdaságban, így Magyarországon is igen fontos ágazat, amelynek a nehéz helyzet ellenére van jövője - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Magyar Biztosítók Szövetségének mai konferenciáján. Ha a magyar gazdaság talpon marad és terveinknek megfelelően megerősödik, akkor a fejlődésben komoly szerep jut majd a biztosítási szektornak - mondta a miniszterelnök.

A hét végi EU-csúccsal kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: a magyar emberek jobban tűrik a válságot, mint Európa más népei, mert ehhez már szoktatva vannak. Az, hogy korábbi válságokat átéltünk, erőt ad a mostani válság körülményeinek elviseléséhez. A rendszerváltás idején 1,5 millió munkahely szűnt meg, szociális juttatások elinflálása volt napirenden - ilyenről most nincs szó - mondta a miniszterelnök. A korábbi válságok nyomán az látszik, hogy a legnagyobb veszély a reménytelenség. Azok tudnak jól kikerülni a válságból, akik nem adják fel, sőt előre készülnek a válság utáni életre, hogy gyors és sikeres legyen az elrugaszkodás - mondta a miniszterelnök, megjegyezve, hogy az már egy más világ lesz.

Mi már kifelé jövünk a válságból

Az, hogy Magyarországon bank-, hitel, vagy biztosításellenesség lenne, az badarság - Széchenyi után a mai magyar gazdaságpolitikának is alapelve, hogy a gazdaságnak szüksége van hitelre - de csak tisztességes, fedezettel rendelkező hitelekre lehet támaszkodni. Fontos, hogy az ország növekedési pályára álljon - Orbán szerint úgy tűnik, hogy az államadósság kontrollálása okán mi már kifelé jövünk a válságból -, mert növekedés nélküli gazdaságban egyetlen szektor, így a pénzügyi, biztosítói szektor sem bővülhet, növekedhet.

A hét végén az EU-csúcson már fontos és kedvező döntések születhetnek, jó esély van arra, hogy nem lesz már további késlekedés - Orbán szerint az EU problémáját nem Magyarország oldja majd meg, hazánk csak néhány kísérletre hívhatja fel a figyelmet. Régiónk az EU növekedési motorja lesz, lehet a válság után.

Nincs alternatívája az államadósság csökkentésének

Arányos, egyszerű és kiszámítható versenyképes adórendszer kell - ez 2012 végére létrejöhet. Az államadósság csökkentésének sincs alternatívája. Nem tudok elképzelni olyan gazdaságot, amely növekszik, miközben a családok a fogyasztásra elköltendő pénzét a növekvő törlesztőrészletekre kénytelen költeni - mondta a végtörlesztéssel kapcsolatban a miniszterelnök, aki ugyanakkor jelezte: az önkormányzatokat is ki kell hozni a devizaadósságból.

A nyugdíjkassza zárt, még a demográfiai hatásokat is tudja majd kezelni és a következő évekre is ez biztosítva lesz. A strukturális átalakítások az egészségügyben is hasonló célokat szolgálnak - rövid távon itt a baleseti különadó fájhat a biztosítóknak is - ismerte el a miniszterelnök. Tudatában vagyok a biztosítási szakma bizonytalanságának és elkeseredettségének. Azzal is tisztában vagyok, hogy a szakemberek sem látják pontosan milyen irányokat követ majd a magyar gazdaságpolitika. A kormány elismeri és nagyra tartja a biztosítók kötelezettségvállalását a gazdasági helyzet megoldása érdekében vállalt többletterhek elfogadásában - mondta a kormányfő.

Az állam kedvezményekkel támogatná az öngondoskodást

A kormány a szektort nem csak a pénzügyi súlya miatt tartja fontosnak, hanem az olyan a biztosítók által képviselt értékek okán is: az öngondoskodás egy hosszú távon növekedni akaró társadalom alapelve - a biztosítók pedig ebben az irányba terelik a polgárokat. A biztosítók a károk utáni helyreállításban is komoly szerepet bírnak.

A válság után a pénzügyi szektoron belül erő-átcsoportosítás várható - a bankoknál a klasszikus banki és a befektetési banki tevékenység szétválasztása lenne szükséges -, amely felértékelheti a biztosítási szektort. A nyugdíj- és egészségbiztosítás terén a kormány az állami láb mellett egy erős magánlábat szeretne kiépíteni - ebben még kedvezményekkel támogatni is hajlandó a szektort, ha sikerül megoldásra jutni az egyeztetéseken - mondta a miniszterelnök.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Proszto, 2011.10.21 07:11

@levai jozsef:Érdekes világképed van!Ha értelmiségről beszélsz,csak zsidóban tudod elképzelni azt.Fel sem merül benned,hogy más nemzetiségek is adtak bőven értelmiségit a világnak.A kölcsönökről annyit,hogy rengeteg országnak adtunk pénzügyi segítséget anno,ami el lett felejtve,vagy le lett írva.Nézd meg az akkori,és a mostani államadósságot.A meghurcolásokat meg ne vetítsük ki bizonyos rétegekre,mert minden rendszernek megvannak a maga áldozatai,és nyertesei.Tökéletes demokrácia nincs!Egy halott emberre akármit rá lehet kenni,mert nem áll módjában védekezni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.10.21 02:40

@levai jozsef: Te ennyit látsz!Semmi gond.Mondtam még nem érkezett el az ideje egy objektív Kádár képnek.
Személyes véleményem.Egyik rendszer sem tökéletes,és nem mindig igazságos.Ha egy fokkal már jobb,élhetőbb az elődjénél,akkor megérte megszabadulni a múlttól.A Kádár rendszer ezt bebizonyította mert élhetőbb,jobb volt mint a Rákosi rendszer.A jelen még várat magára.Ha érted ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2011.10.21 01:47

@Zodiakus: a kadar nosztalgiazoknak egy par gondolat.
kadar 1956 utan tobb embert vegeztetett ki mint haynau 1848 utan!
a "legvidamabb barakk"nem johetett volna letre kadar es fekete janos(alias schwarz janos)hihetetlen kolcsonfelvetelei nelkul,melyekkel a legeladosodottabb orszag lettunk 89-re.
a kolcsonok nagy reszet elloptak,kis reszet szetosztottak a nep kozott.a kolcsonok kizarolag fogyasztasra lettek forditva,hogy ne ismetlodjon meg 56,es megmaradjon a kadar,fekete uralom.
57-re lenyegeben ertelmiseg nelkul maradt az orszag.a zsidokat a nyilasok irtottak ki,az uri osztalyt kadarek irtottak ki,a nemeteket kadarek telepitettek ki,56-ban foleg a maradek ertelmisegi menekult el,nagy reszuk zsidok.57 utan az ertelmiseget vesztett lebutitott orszagot kadarek ugy vezettek meg ahogy akartak.
el kell meg par evnek telnie,hogy fel se meruljon a kadar nosztalgia.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.10.20 23:41

@Proszto: Kádár János???
Nem,nem abban a korban élünk hogy objektíven láthatnánk,képet alkothatnánk róla.
Emberből volt ő is tele hibákkal,kétségekkel,töprengéssel,helytelen döntésekkel.Ha akarod akkor csak ennyit látsz.
Másrészt viszont ......,de írtam még nem érkezett el az az idő.
Akkor a "legvidámabb barakk" lakója voltam,ma inkább egy nyilvános WC-é.Boldog-boldogtalan jön és bepiszkol ide!Néha még magunk is.
Ki is volt valójában Kádár János?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2011.10.19 12:47

A címből arra következtettem, hogy Orbán tegnapi találkozója valamiféle kijózanodást idézhetett elő a miniszterelnöknél, de az a gyanúm, ez alaptalan optimizmus. Ugyanaz a nóta: nagyjából azt mondja, amit a hallgatóság szerinte hallani akar. ("Ne arra figyeljenek, amit mondok...")

"az államadósság kontrollálása okán mi már kifelé jövünk a válságból"
Már sok szép fideszes nyelvi fordulatot sajátíthattunk el. Tudjuk pl., ha valamit megvédenek, akkor annak annyi. Az "államadósság kontrollálása" nyilván azonos az egyre gyorsuló növeléssel...
Tegnapelőtt láttak napvilágot az AKK szeptemberi adatai.
http://akk.hu/object.c693e119-153c-49bc-bc3d-71f805d83db1.ivy
A központi költségvetés bruttó adóssága szeptember végére meghaladta a 21 ezer milliárd forintot, a nettó pedig 20.625,8 milliárdra nőtt... Soha ekkora még nem volt. Pusztán szeptemberben mintegy 900 milliárddal nőtt az államadósság. A tavaly májusi kormányváltás óta a nettó adósság több mint 2000 milliárddal nőtt. Úgy, hogy közben a kormány a nyakára hágott a 3000 milliárdos manyup-vagyonnak. Mi lenne itt, ha nem viselnénk elkeseredett háborút az államadósság ellen?
("Ne arra figyeljenek, amit mondok...")
Persze, igazságtalanok lennénk, ha nem említenénk meg, hogy október-novemberre harangozta be a miniszterelnök a következő "nagy" államadósság-csökkentést: összesen 4 milliárd euró értékben. Ebből 1 milliárd euró származna a manyup-vagyon maradékából, 3 milliárd pedig a devizatartalékból... Talán az is érdekes, hogy csupán augusztus-szeptember hónapokban többel nőtt a nettó adósság, mint az előtte beharangozott (és még csak várt) csökkentés.

"Arányos, egyszerű és kiszámítható versenyképes adórendszer kell - ez 2012 végére létrejöhet."
Hát, magától nem fog. A jelenlegi adórendszer pedig aránytalanabb és bonyolultabb, mint amit a forradalmi kormány örökölt. A kiszámíthatóságról nem is szólva...

"Az államadósság csökkentésének sincs alternatívája. Nem tudok elképzelni olyan gazdaságot, amely növekszik, miközben a családok a fogyasztásra elköltendő pénzét a növekvő törlesztőrészletekre kénytelen költeni"
Tényleg folyton erőltetni kell ezt az átlátszó csúsztatást az államadósság és a háztartások adóssága között? Persze, ott ahol a kormány=nemzet, nincs min csodálkozni.

"Azzal is tisztában vagyok, hogy a szakemberek sem látják pontosan milyen irányokat követ majd a magyar gazdaságpolitika."
Miért, még ki nem látja? A kormányzó politikusokat vajon a szakemberek közé kell sorolnunk?

"A válság után a pénzügyi szektoron belül erő-átcsoportosítás várható"
A magyar gazdaság ebben a kormányzati ciklusban nem fog kikecmeregni a saját válságából, erről gondoskodik a kétharmados kormány. Persze, egy igazi vezér tovább lát saját ciklusánál, ugye?


Szóval voltaképpen semmi változás. Mellébeszélés, porhintés ezerrel. Csodálom, hogy az elmúltnyócév nem került elő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html