Még az elmúlt év végén 11 lengyel közéleti személyiség nyílt levelet küldött Donald Trumpnak, az Egyesült Államok elnökének, amelyben kérték, hogy egy lengyel űrhajósnő vagy úrhajós is részt vehessen a NASA által szervezett egyik repülésben - írta a Gazeta.pl. Volt erre már példa - csak éppen a szovjetekkel. Az ötlet a lengyel kozmikus ágazat nagy részét is meglepte.

Az aláírók között megtalálhattuk a Nobel béke-díjas volt államfőt, Lech Walesát, a Lengyel Tudományos Akadémia volt elnökét, Michal Kleiber professzort, a Kozmikus Vizsgálatok Központjának igazgatóját és feliratkozott egy felsőházi képviselő is.

Az első és eddig egyetlen lengyel űrhajós, a ma tábornoki rangot viselő Miroslaw Hermaszewski 7 napot, 22 órát és 2 percet töltött a világűrben a Szojuz 30. űrhajó fedélzetén 1978-ban. A mostani kérelem kezdeményezői felhívták a figyelmet többek között arra, hogy Lengyelország most ünnepelte függetlenségének 100. évfordulóját. Ehhez még hozzájárult az amerikai kongresszus véleménye, amely szerint a közös kozmikus repülés kiválóan hangsúlyozza a több éve tartó barátságot a népek között.

Szakértők szerint nem volt jó ötlet a levélírás. Egyrészt meglepték vele az űrkutatási szakmát, így hiányzik mögüle a szakmai támogatás. Másrészt  Lengyelország az Európai Kozmikus Ügynökség tagjaként részt vehet az európai programokban - akár személyzettel is. Mindezek miatt olyan alapvető kérdésekre nem tudnak válaszolni a levél írói, mint hogy mi lenne a lengyel űrhajós feladata az űrrepülés alatt.