A német alapjövedelemben részesülők a következő évben érezhetően magasabb juttatásokat kapnak. A Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai alapján az állampolgári jövedelem normatív szükségletrátái 2024. január 1-jén tizenkét százalékkal emelkednek. A felnőttek ekkor 502 euró helyett 563 eurót (215 000 forint), a 14-17 éves gyermekek és fiatalok 420 euró helyett 471 eurót (180 000 forint), a 6-13 évesek 348 euró helyett 390 eurót (149 000 forint), a 0-5 éves gyermekek 318 euró helyett 357 eurót (136 000 forint) kapnak.

A jelentős emelés oka, hogy az alapjövedelem bevezetésekor úgy döntöttek, hogy jobban figyelembe veszik a magas inflációt. Az új egységes kulcsokat Hubertus Heil (SPD) szövetségi munkaügyi miniszter jelentette be egy berlini sajtótájékoztatón. A feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésekor a felnőttek esetében már 53 euróval megemelték az irányadó mértéket – írja a Spiegel.

A munkaügyi miniszter jelentős lépésről beszélt, hiszen mindent összevetve jó tizenkét százalékos emelésről van szó. Heil szerint az emelés 4,3 milliárd euróba kerül a szövetségi költségvetésnek.

Különösen válság és felfordulás idején kell tudni támaszkodni a jóléti államra

– jegyezte meg Hubertus Heil.

Németországban jelenleg 5,5 millió rászoruló kap állampolgári segélyt, köztük 1,68 millió munkanélküli. Az állampolgári jövedelem januárban váltotta fel korábbi formájában a Hartz IV-et, mint a trafikmutyi kormány központi szociális reformját. Az év elején már mintegy 50 euróval emelkedtek az irányadó ráták. A reformmal az ellátások összege a korábbinál gyorsabban igazodik az árak alakulásához. Korábban az inflációra csak nagyon nagy késéssel reagáltak. Most a következő évi normatíváknál a bér- és inflációs szinteket a folyó év második negyedévéig veszik figyelembe.

A Német Szociális Szövetség jó jelről beszél

A Német Szociális Szövetség (Sozialverband Deutschland, SoVD) jó jelnek nevezte az irányadó ráták kiigazítását. A szövetség elnöke, Michaela Engelmeier rámutatott, hogy az emelés több százezer más embernek is segít. Ugyanis az időskori alapjövedelemtámogatás és a csökkent keresőképesség esetén járó alapjövedelemtámogatás mértéke is ennek megfelelően emelkedik.

A Paritätische Gesamtverband többször is kritizálta a polgári jövedelmet, mivel az nem elégséges. „A szövetség szegénységi jelentése szerint az állampolgári jövedelem, az időskori alapellátás és a csökkent keresőképességűek alapellátásának mértéke még 2023-ban sem fedezi a minimális szükségleteket. Ehhez 725 eurónak kellene lennie” – állítja az egyesület saját számításaira hivatkozva.

A korábbi Hartz IV rendszerben az alapjövedelemtámogatás évek óta csak csekély összegekkel emelkedett. A 2022-es évben például három euróval 449 euróra emelkedett az egyedülálló felnőttek esetében, amit a Német Gyermekalap akkor csekélynek minősített. 2021-ben 14 euró volt az emelés, az azt megelőző években pedig kétszer nyolc euró.