A magyarországi használtautó-piac dinamikusan indította a 2023-as évet. Januárban közel 69 ezer személygépkocsi cserélt gazdát, ami összesen 3,7 százalékkal haladta meg a tavalyi hasonló időszak volumenét. Ez lehet annak is a jele, hogy a vásárlók körében lassan múlóban van a rezsiköltségek és az infláció által keltett bizonytalanság

A hazai használtautó-piac két legnépszerűbb modellje továbbra is az Opel Astra és a Suzuki Swift: csaknem minden tizedik adás-vétel ezzel a két típussal történt.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója a Növekedés.hu-nak nyilatkozott arról, hogy a kezdő lendület a következő hónapokban is folytatódhat, amit tovább erősíthet az újautó-piac fokozatos normalizálódása is. A vásárlók itt már újra nagyobb készletekkel és rövidebb várólistákkal találkozhatnak, miközben a cégek is elkezdik bepótolni tavaly elmaradt flottacseréiket. Mindez a lecserélt autók révén élénkítheti a használtautó-piacot is.

Az élvonalban az alsóközépkategória legnépszerűbb modelljei közül 

  • elsőként az Opel Astra végzett;
  • második a Ford Focus;
  • a harmadik helyen a Volkswagen Golf végzett.

A kisautók listáján a Suzuki Swiftet az Opel Corsa és a Volkswagen Polo követi. A leggyakoribb tíz modell a felsőközépkategóriás gépjárművek között a

  • Volkswagen Passat;
  • a BMW 3-as széria;
  • és a Skoda Octavia.

Ismerősöktől is problémás lehet használt autót vásárolni

A Totalcar.hu cikke szerint az egyik legfaramucibb probléma a használtpiacon, hogy aki az autóját laikusként akarja eladni, lehetséges, hogy akarva-akaratlanul átveri a vevőt. Nem elég a bizalmi alap, a gépjármű műszaki állapotának pontos felméréséhez szakértői szemrevételezésre is szükség van.