Évente 11 pirosbetűs ünnepnap szerepel Magyarországon a naptárban, vagyis olyan munkaszüneti nap, amikor a vasárnapokhoz hasonlóan szinte megáll az élet: a munkavállalók pihenhetnek, nincs iskolai tanítás és néhány kivétellel az üzletek is zárva tartanak.

A munkaszüneti napok egyben ünnepnapok is, amelyek közül hét nap a legfontosabb keresztény ünnepekhez köthető, három nap pedig nemzeti ünnep.

A magyar munkavállalók húsvétkor pihenhetnek a legtöbbet: 2017 óta a nagypéntek is munkaszünet, ezzel a húsvéthétfővel záródó hosszú hétvége lett az év leghosszabb hétvégéje.

A húsvéti időszakban ráadásul nem kell attól tartanunk, hogy egy adott évben a munkaszüneti nap hétvégi napra essen, amikor amúgy sem kellene dolgoznunk.

A húsvétot követően a karácsony a leghosszabb egybefüggő ünnep. Szenteste napja, vagyis december 24. hivatalosan nem munkaszüneti nap, noha az üzletek hamarabb zárnak és a legtöbb munkahelyen már nem kell dolgozni ezen a napon.

Hol jár a legtöbb a pihenés?

Az Európai Unió tagállamainak átlaga 12 munkaszüneti nap évente. Mind a 27 tagállamában a kereszténység legfontosabb ünnepein és a nemzeti ünnepeken pihenhetnek az emberek. A nemzeti ünnepek száma és dátuma minden országban eltérő, igazodva az adott állam történelméhez. Egyetlen közösnek mondható és nem a vallási hagyományokhoz kapcsolódó ünnep van: a munka ünnepe.

Az európai kultúrához évszázadok óta kapcsolódó ünnepeknél is országonként eltérő lehet, hogy melyik a szünnap.

Egyetlen olyan nap van az évben, ami mind a 27 uniós országban munkaszünet és pirosbetűvel szerepel a naptárban: december 25., vagyis karácsony első napja.

A legtöbb európai országban ünnepnap

  • az újév napja (január 1.);
  • húsvéthétfő (változó);
  • a munka ünnepe (május 1.);
  • pünkösd (a húsvét utáni ötvenedik nap/hetedik hét);
  • mindenszentek (november 1.);
  • és a karácsony (december 25.-26.). 

Bizonyos országokban a helyi ünnepnapok is elősegítik a dolgozók pihenését, például Németországban egyes tartományokban további ünnepnapokat is kijelöltek. Több országban évente változhat a munkaszüneti napok száma, mivel ezeknek a meghatározása az adott tagállam hatásköre.

Idén a legkevesebb országos munkaszüneti napot Németországban és Spanyolországban jelzi a naptár: mindkét országban 9 nap.

Németországban tartományonként eltérően akár 11 szabadnappal is számolhat a dolgozó. Spanyolországban nem lesz munkaszüneti nap sem húsvéthétfő, sem karácsony másnapja. A legtöbb munkaszüneti napnak összesen 18 nappal Bulgária lakosai örülhetnek.

Az Európai Unió átlagánál Szlovénia kivételével a környező uniós országokban több a munkaszünet:

  • Romániában és Szlovákiában 15 nap;
  • Horvátországban 14 nap;
  • Ausztriában 13 nap;
  • Magyarországon és Szlovéniában 11 nap.

Az országok többségében húsvéthétfőn, pünkösdhétfőn, valamint mindenszentek napján sem kell dolgozni, ugyanakkor a nagypéntek már kevesebb helyen szünnap.

A munkaszüneti napok száma az Európai Unió országaiban 2023-ban
A munkaszüneti napok száma az Európai Unió országaiban 2023-ban
Grafika: Európai Bizottság

Egyetlen, nem a keresztény hagyományokhoz köthető munkaszüneti nap van: május elseje, a munka ünnepe, amely szinte minden tagállamban szünet.

Van még lehetőség bővíteni a munkaszüneti napokat

A tévhitekkel szemben kevés olyan ország van Európában, ahol hivatalosan is munkaszüneti nap lenne szenteste napja, vagyis december 24. Ennek ellenére ezen a napon minden országban megáll az élet a nap második felére.

A keresztény kultúrához kapcsolódó ünnepek közül idehaza nem, de több európai országban is munkaszünet még

  • a vízkereszt, (január 6.);
  • Jézus mennybemenetele, (a húsvét utáni negyvenedik nap);
  • Mária mennybemenetele vagy Nagyboldogasszony ünnepe, (augusztus 15.);
  • valamint Mária szeplőtelen fogantatása, (december 8.).

A magyar munkavállaló nincs túlhajszolva

Az éves munkaszüneti napokkal tehát jól állunk, ugyanakkor ezek száma önmagában nem elég megállapítani többet vagy kevesebbet dolgozunk-e más országoknál.

Az Eurostat adataiból ugyanakkor kiderül, hogy

Kövesse az Economx.hu-t!

Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon, Redditen vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!