A közelmúltban gyors egymásutánban többször is mérséklődött a gázolaj ára Magyarországon, legutóbb április 5-én tíz forinttal, ami azt jelenti, hogy az autósok egy jól megválasztott töltőállomáshoz betérve a Holtankoljak.hu adatai szerint immár literenként 563 forintért is tankolhatnak dízel üzemanyagot, miközben a 95-ös benzin átlagára 611 forint, tehát jelentős az árkülönbség a kétfajta üzemanyag között. 

Pedig félő volt, hogy februárban, amikor az Európai Unió betiltotta az orosz olajtermékek behozatalát, még horribilisabb árakkal találkozhattak volna az autósok, nem beszélve az ellátási anomáliákról, de a félelmek ezúttal nem igazolódtak be, sőt, mint láthatjuk, éppen a gázolaj lett valamivel megfizethetőbb.

Magyarország a középmezőnyben 

Európai összevetésben azonban a forinterősödés és az árcsökkenés ellenére a hazai benzin és gázolaj literenkénti ára nem számít olcsónak, inkább a középmezőnybe sorolható.

A Cargopedia április 3-i adatai szerint hiába erősödik a forint és hiába szólnak egyre gyakrabban a hírek csökkenő árakról, a magyar üzemanyagárak még mindig az európai középmezőnyben helyezkednek el. 

A táblázat alapján a Magyarországon 615 forintba kerülő benzinért és az 597 forintos gázolajért például Németországban jóval többet, 680, illetve 638 forintot kell fizetni, de a környező országokban szinte mindenhol kevesebbet.

  • Romániában a benzin például 100, a gázolaj 50 forinttal olcsóbb.
  • Horvátországban már közelebb vannak az árak a magyarokhoz, de a különbség ott is 60, illetve 30 forint.
  • Ha pedig Szlovákiában tankolunk, akkor a benzinért 589, a gázolajért 563 forintot kell fizetni, ami egy knédlizős, sörözős húsvéti kirándulással egybekötve könnyen kivitelezhető.

Vagyis az elmondottak ismeretében sokan láthatnak még fantáziát a benzinturizmusban napjainkban.