„A 33 éves Budapesti Értéktőzsde szakaszhatárhoz ért. Egy újjászületett intézmény, amely újra nagy tettekre hivatott” – állapította meg ünnepi előadásában Varga Mihály, abból az alkalomból, hogy a születésnapját ünneplő BÉT mától tőzsdére került, hatodikként a régiós tőzsdék közül.

pénzügyminiszter szerint a BÉT legfontosabb értékei: bizalom, a befektetések iránti bizalom, illetve mindenekelőtt a transzparencia, hogy átláthatóvá, visszakövethetővé tegye azokat a folyamatokat, melyek a tőzsdei cégeket jellemzik.

 

 

 

Olyan három éven vagyunk túl, ami megedzette a gazdaságot

– mondta Varga Mihály, aki egyben megállapította, hogy a Covid-időszak előtt,2020-ban még egy százalék alatti inflációval számoltunk, majd hirtelen megtapasztaltuk milyen egy satufékezés a gazdaságban. Szerencsére azonban a magyar költségvetés, a fiskális politikával lehetővé tette a visszatérést, az MNB és a kormányzati szervek alapján. 2021 7,1 százalékos, 2022 pedig 4,6 százalékos növekedést jelentett, ám a tavalyi év második fele visszaesését hozott.

Most a legfontosabb az elért eredmények megmentése. Eredményes védekező, fiskális politika volt, a magyar foglalkoztatásban és a beruházásokban nem történt visszaesés 

– közölte a pénzügyminiszter, aki a legfontosabb célként nevezte meg, hogy az inflációt a lehető legalacsonyabb szintre vigyük le, miután Nyugat-Európában és Amerikában már a kívánatos felé közelítenek, nekünk is elemi érdekünk ez.

Varga Mihály éves átlagban jövőre hat százalékos inflációval, négy százalékos gazdasági növekedéssel, 2,9 százalékos költségvetési hiánnyal és a GDP-arányos államadósság 66,7 százalékos szintjével számol.

A pénzügyminiszter szerint az állampapírok nem a tőzsdével akarnak versenyezni, hiszen a gazdaság sikereiből a lakosság is részesül. A hazai kkv-szektorból nagy cégek emelkedhetnek fel, a nagy cégekből pedig világmárkák, és ennek kiváló segítője a tőzsde.

Szükségünk van nagy magyar bajnokokra

– fűzte hozzá megállapítva azt, hogy tavaly 14 új cég került a magyar tőzsdére, és ez lehetőséget teremtett az érintett vállalatok gyors fejlődésének.

Varga Mihály: nem jönnek újabb adók, csak a mostaniak maradnak

A következő évben a kormány visszatér a „költségvetési normalitáshoz" - mondta a pénzügyminiszter. Bővebben >>>

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!